Pametnije poslovanje

Pogledaj sve kategorije

2020 - Sep - 01

U eri interneta i mobilnih uređaja, oni koji direktno rade u industriji informacionih tehnologija veoma su brzo otkrili nove načine za obavljanje posla. Ovo se pogotovo odnosi na projektante, programere i konsultante, koji su još pre desetak godina počeli da rade u pokretu, u okruženju u kome se zateknu i u vreme kada im najviše odgovara. Čak su dobili i nadimak „digitalni nomadi“, premda je u realnosti rad od kuće imao primat nad kafićem kao zamenom za kancelariju.

Njihova iskustva dovela su do toga da i u brojnim drugim oblastima poslodavci i menadžeri počnu da razmišljaju o fleksibilnijem odnosu prema radnom vremenu i prostoru, a sve sa ciljem podizanja produktivnosti i prilagođavanja uslova rada potrebama i navikama pojedinca. Tako smo vremenom došli do ideje „pametnog rada“ (eng. smart working). Pametni rad podrazumeva korišćenje novih i prilagođavanje postojećih tehnologija, uz agilnost i fleksibilnost u obavljanju poslovnih zadataka, radi povećanja efikasnosti i zadovoljstva zaposlenih.U praksi to znači da zaposleni dobijaju više samostalnosti i slobodu da organizuju radni dan – uz ograničenja koja nameće zajednički rad sa koleginicama i kolegama. Osim toga, izbegavanje prevoza znači više vremena sa porodicom i najbližima, što bi trebalo da podigne kvalitet života. Poslodavci zauzvrat dobijaju zadovoljne zaposlene, uz uštedeu zakupu i održavanju poslovnog prostora. Sa druge strane, postoje i brojni izazovi. Neophodno je uspostaviti odgovarajuće procedure i obučiti zaposlene za novu vrstu funkcionisanja. Osnovna sredstva, informatička i svaka druga infrastruktura mora biti prilagođena za rad sa udaljenih lokacija. Na kraju, zaposleni mogu da osete izvestan zamor zbog nepostojanja jasne granice između privatnog i radnog vremena, što su na svojoj koži iskusili svi koji su u prethodnim mesecima radili od kuće. Zbog toga je neophodno osmisliti kombinaciju rada od kuće i u kancelariji, uz optimizaciju radnog prostora i usklađivanje procesa.

Pisao sam već o novim alatima, softverskim i hardverskim, koji bi trebalo da dodatno podrže koncept pametnog rada. Trenutna situacija sa globalnom epidemijom novog korona virusa, potreba za fizičkim distanciranjem radi zaštite sebe i drugih, kao i prelazak na rad i učenje od kuće, sigurno će iscrtati buduće pravce tehnološkog razvoja u ovoj oblasti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *