„Bregzit i IT“

Pogledaj sve kategorije

2016 - Jul - 19

Izglasavanje opcije za izlazak iz Evropske unije na referendumu u Velikoj Britaniji, popularno nazvan Bregzit, jedan je od značajnijih događaja u novijoj političkoj istoriji, a mnogi ga porede sa padom Berlinskog zida. Kakve će biti dugoročne posledice i na koji način će odjeci tanke pobede pobornika izlaska iz zajednice rezonovati kroz istoriju ostaje tek da vidimo. Meni su ovde zanimljivije direktne i kratkoročne posledice po IT industriju koja je jedna od najdinamičnijih i najfleksibilnijih grana privrede u svetu.

Pre referenduma organizovana su brojna istraživanja raspoloženja različitih kategorija građana, između ostalih i anketa sa gotovo 300 vodećih ljudi u IT industriji. Više od sedamdeset odsto njih izjasnilo se za ostanak u Uniji, a svega 15% bilo je izričito za napuštanje EU. Kao glavne razloge za ostanak (opcija skraćeno nazvana “Brimejn”) naveli su stabilnost i sigurnost, uz posebnu napomenu da je Britanija kao članica Evropske Unije mnogo zanimljivija za investicije i konkurentnija na globalnom tržištu koje je za IT industriju jedino važno. Pretpostavlja se da će velike IT kompanije svoja evropska predstavništva izmestiti iz Londona na druge lokacije unutar Unije, pre svega Irsku koja je već važan IT centar. Sa druge strane, ima i onih koji misle da će to pomoći lokalnim prodavcima IT opreme pošto će kanali prodaje biti ostavljeni njima. Sa industrijom softvera je već druga situacija i mišljenja sam da će na tom polju Britanija odlukom o izlasku biti ozbiljno oštećena. Još jedan aspekt o kome se manje govori je zakonska regulativa vezana za IT industriju. Britanija je do sada bila glas u EU koji se uglavnom zalagao za “labavije” zakone i više slobode za razvoj preduzetništva i novih tehnologija. Bez predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva u evropskim zakonodavnim telima, mogli bismo dobiti mnogo nepovoljniju klimu i strožu regulativu.

Nije lako u ovako ranoj fazi sagledati sve dimenzije i posledice odluke Britanije da napusti EU. Situacija će vremenom postati jasnija, a treba imati u vidu i da sam proces odvajanja zahteva određeno vreme i da će se konačna slika razbistriti tek krajem sledeće godine. Za IT industriju je to isuviše dug period, čega poslovično spore birokrate nisu uvek svesne.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *