Kvantne tačke

Pogledaj sve kategorije

2016 - Jul - 26

Svedoci smo u kojoj meri se tehnologija izrade ekrana ubrzano razvija u prethodnoj deceniji. Praktično smo iskočili iz ere katodnih cevi i nezgrapnih teških monitora direktno u doba tankih zakrivljenih ekrana bez ruba koji bi kvario ugođaj gledanja savršeno oštre slike u visokoj rezoluciji. Tehnologije koje su obeležile prelazni period kriju se iza dobro poznatih ali široj publici nejasnih skraćenica kao što su TFT, LCD ili OLED. Zanimljivo je pogledati šta bi mogao da bude naredni korak i kako će možda izgledati računarski ekrani i TV aparati u bliskoj budućnosti.

Jedna od tehnologija koja sve više dolazi do izražaja koristi takozvane “kvantne tačke” (eng. Quantum dots). Radi se o nanometarskim molekulima koji su sposobni da emituju sopstvenu svetlost kada ih osvetli neki drugi izvor. Boja koju isijavaju zavisi od njihove veličine, a jedna od glavnih prednosti, osim neverovatno malih dimenzija, jeste mnogo širi spektar nijansi koje su sposobni da reprodukuju. Kvantne tačke se već sada koriste kod nekih vrhunskih modela TV aparata, u kombinaciji sa plavim LED diodama koje ih osvetljavaju tako da daju crvenu i zelenu svetlost. To je, međutim, još uvek daleko od onoga što bi moglo biti postignuto kvantnom tehnologijom.

Naime, konačno rešenje mogli bi da budu QLED ekrani koji bi koristili posebnu vrstu kvantnih tačaka sposobnu da emituje svetlo kada se priključi na strujno kolo. Takvi displeji mogli bi da proizvedu sliku nezamislivog kontrasta i jasnih boja. Kao kod savremenih OLED panela, i ovde bi crna bila rezultat potpunog isključivanja odgovarajućih tačaka i zbog toga zaista “zift” crna. Još lepša vest je da bi troškovi proizvodnje mogli biti minimalni, što znači masovnu primenu na raznim mestima – od bilborda do pakovanja za proizvode. Naravno, ostaje da se vidi da li će se planovi vodećih proizvođača obistiniti, ali mogućnosti koje pružaju kvantne tačke obećavaju bolju sliku digitalne budućnosti.

Komentari

  1. Olivera says:

    Inspirisala me Vasa ideja o tv aparatima sa spektrom boja svetlosti, to bi mogao da bude lampatelevizor tako da kada hocete tirkiz svetlo ili neku drugu boju ukljucite tv-lampu a kada hocete prebacite se na tv-program.
    Tako bi mogli i da naprave mob.telefone da imaju spektralne lampe ali i primenu boja kod poziva da se odvoje poslovni od privatnih…

    A i mene zanima kako ce nauka napredovati da naprave nove racunare-imali smo sa tastaturom, na tac, e sada mozda uvedu novi element.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *