Budućnost filma

Pogledaj sve kategorije

2023 - Apr - 19

Nedavno sam pročitao veoma zanimljiv članak koji ukazuje na potencijalnu budućnost filmske industrije. Nakon što sam promislio argumente autora i donekle istražio temu, usudiću se da kažem da je u pitanju veoma izvesna budućnost. Ali, da bismo razumeli o čemu se radi, moramo najpre da bacimo pogled na promene koje su doživele neke druge slične oblasti.

 

Internet je način da dopremo do bilo kog čoveka na planeti. Kada tu činjenicu spojimo sa razvojem računarske tehnike i mogućnostima pristupačnog kreiranja digitalnih sadržaja svih vrsta, dobijamo promene koje su se desile u prethodne dve decenije. Najpre je izdavačka industrija poremećena mogućnošću izdavanja elektronskih knjiga „u sopstvenoj režiji“, bez potrebe za urednicima, izdavačima, štamparijama i čitavom mašinerijom koja stoji iza toga. Onda smo umesto izdavanja muzičkih albuma na CD medijima imali striming servise i model pretplate na čitave biblioteke pesama i kompozicija. Tradicionalne emisije na televiziji dobile su ozbiljnu konkurenciju u podkastima i video klipovima koje amateri i profesionalci širom planete objavljuju na Jutjubu i sličnim servisima. Sada se govori i o tome da će klasični umetnički agenti i skauti ostati bez posla jer velike izdavačke kuće počinju da potpisuju ugovore sa umetnicima koji slavu steknu na društvenim mrežama. Za promenu u sedmoj umetnosti ključni bi mogao biti razvoj računarske grafike i grafičkih procesora (GPU). Naime, za postizanje efekata za koje su velikim studijima bili potrebni meseci rada i skupa oprema, amaterima bi uskoro mogli biti dovoljni dani i sati na kućnim mašinama. Uz malu pomoć veštačke inteligencije, dobićemo filmove iz kućne radinosti nastale u potpunosti na kompjuteru. Naravno da će kvalitet većine biti upitan, ali će se sigurno izroditi i genijalna dela i veliki umetnici.

 

Definitivno je tehnološki razvoj od početka novog milenijuma uneo značajne promene u sve oblasti svakodnevnog života, brojne industrije i društvene odnose. Stoga je sasvim logično da će se trend urušavanja tradicionalnih poslovnih modela nastaviti, a da će primat preuzimati kvalitet nastao iz mora sadržaja koje kreiraju nezavisni autori širom sveta. Kao pobednici tih promena izaći će kreativni mladi ljudi koji se na vreme budu obrazovali i neprekidno sticali i usavršavali višestruke veštine potrebne za život u digitalnom dobu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *