Umetnost učenja

Pogledaj sve kategorije

2023 - Apr - 11

Pisao sam prošle nedelje, po ko zna koji put, o ubrzanom razvoju i opštoj popularizaciji veštačke inteligencije (AI). Sada je već sasvim jasno da ulazimo u period koji će značajno obeležiti ulazak mašinskog učenja i naprednih računarskih algoritama u svakodnevni život. Rekao sam tada da mašine još dugo neće moći da zamene ljudsku kreativnost, originalnost, spremnost na eksperimentisanje i razumevanje kulturološkog konteksta. Sa druge strane, AI može značajno da pomogne u svakodnevnom poslu, kreativnom procesu, učenju i drugim aktivnostima.

 

Možda je baš učenje oblast gde ćemo najpre moći da vidimo direktne pogodnosti novih rešenja, posebno u oblasti personalizovanog pristupa obrazovanju. Svojevremeno  je izveden eksperiment u kome je napredni softver dinamički kreirao nastavni plan za grupu učenika, uzimajući u obzir lične afinitete, zrelost za pojedine vrste gradiva, kao i načine predavanja i vrednovanja koji daju najbolje rezultate kod konkretnog đaka. Rezultati su bili neverovatni i pokazali su da je personalizovano učenje najbolji način za dostizanje maksimalnih potencijala učenika. Na žalost, u to vreme je ovaj način održavanja nastave bio izuzetno skup, pa je sve ostalo na nivou iskustava koje je moguće primeniti u klasičnom obrazovanju.

 

Sa pojavom modela veštačke inteligencije, situacija se značajno menja. Nastavnici će moći da usmeravaju održavanje časova potpomognutih AI sistemima, koji će praktično postati lični tutori za svakog učenika. Na taj će način, umesto da imamo jednog predavača na dvadeset ili trideset đaka, uvek imati više „nastavnika“ nego učenika. Naravno, biće potrebno da se standardizuje metodologija rada, ali i da pouzdanost i tačnost odgovora koje daju AI modeli poraste na viši nivo. Pre nego što budu uvedeni u formalno obrazovanje, ovakvi metodi će svakako svoje mesto naći u neformalnom obrazovanju i celoživotnom učenju.

 

Obrazovni sistem će veoma brzo morati da se prilagodi digitalnom dobu. Zastareli metodi podučavanja ne samo da ne odgovaraju senzibilitetu mladih koji su se rodili i odrasli u svetu ubrzanog tehnološkog razvoja, već su i potpuno neefikasni u vremenu u kome živimo. Jasno je da drastične promene zahtevaju ogromna ulaganja u savremena nastavna sredstva i obuku nastavnika. Zbog toga se nadam da će pristupačni sistemi veštačke inteligencije moći značajno da pomognu, pogotovo u prelaznom periodu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *