Budućnost socijalnih mreža

Pogledaj sve kategorije

2008 - Sep - 21

Moram da priznam da sam se već pomalo umorio od socijalnih mreža. Pretpostavljam da se slažete i da znate o čemu govorim. Ako imate otvorene naloge na, na primer, sajtovima FaceBook, MySpace, LinkedIn ili GoodReads (socijalna mreža posvećena ljubiteljima knjiga), izuzetno je teško pratiti sve poruke koje dobijate, komunicirati sa svim prijateljima na svim mrežama i još se pri tome boriti sa ogromnim brojem nepotrebnih poziva za uključivanje u grupe, ankete, kvizove i aplikacije. Uostalo, redovno mi se dešava da zaboravim poneku lozinku za pristup. Pretpostavljam da mlađim i manje zauzetim korisnicima ovih servisa to ne predstavlja problem i da čak uživaju u tome što ovakvo bogatstvo izbora zadovoljava njihovu prirodnu potrebu za informacijama i dešavanjima. Svi koji nemaju toliko slobodnog vremena gotovo sigurno pre ili posle odustanu od većine socijalnih mreža i zadrže se samo na jednoj koja im je najzanimljivija. Ovo je istovremeno i velika šteta jer time neizbežno izgube kontakt sa nekim od prijatelja.

Šta je idealno rešenje za ovaj problem i gotovo izvesna budućnost ove vrste Internet servisa? Prvo, potrebno je da postoji jedan identitet za sve mreže, odnosno jedna kombinacija korisničkog imena ili nadimka (username, odnosno nickname) i lozinke za pristup. Postoje pokušaji da se ovaj problem reši, ali su oni najčešće lokalne prirode (Microsoft Live ID, Google nalog), još uvek u nedovoljno širokoj upotrebi (OpenID i slična rešenja) ili zahtevaju posebne hardverske dodatke (Smart kartice, čitači otiska prsta). Jedno rešenje koje bi rešilo problem, barem u domenu socijalnih mreža, zahtevalo bi saradnju svih kompanija koje posluju u ovoj oblasti, ali bi korisnicima bitno olakšalo svakodnevno korišćenje.

Druga bitna promena koja bi trebalo da se desi jeste neka vrsta ujedinjanja informacija sa svih mreža. Vrlo jednostavno, od nas se očekuje da na dnevnom nivou posećujeme sve sajtove i preuzimamo informacije, umesto da one dolaze do nas i sakupljaju se na jednom mestu. U redu je što dobijamo obaveštenja elektronskom poštom, ali je to opet nepotrebno dupliranje. Tim Orajli, vlasnik poznate izdavačke kuće “O’Reilly” koja se bavi informacionim tehnologijama i jedan od teoretičara Web 2.0 koncepta, o budućnosti socijalnih mreža kaže da bi one trebale postati infrastruktura umesto nezavisnih aplikacija. Zamislite idealnu situaciju u kojoj bismo koristeći, na primer, FaceBook, mogli iz njega direktno da komuniciramo sa prijateljima koji koriste LinkedIn. Druga opcija je da postoji nezavisna aplikacija koja bi prikupljala podatke sa svih mreža na koje smo prijavljeni i prikazivala ih na jednom mestu. Čak bi i upotreba na mobilnim telefonima bila pojednostavljena jer ne biste morali da instalirate nezavisne programe za svaku mrežu.

Šta god da se zaista desi sa socijalnim mrežama u godinama koje dolaze, a gotovo sam siguran da će bitnu ulogu u tome igrati i neki budući razvoj Internet tehnologije i programiranja, ostaje činjenica da su one promenile način na koji ljudi koriste Internet. Popularnost koju su stekle pripada grupi “hype” fenomena o kojima sam već pisao na ovim stranicama. Sasvim je normalno da se prvobitna euforija vremenom stiša, a onda dolazi do punog iskorišćenja realne vrednosti i prednosti koje određena pojava donosi. Vrednost u slučaju socijalnih mreža sigurno postoji jer – kako sam naslovio članak kada sam prošli put pisao o ovoj temi – najveća vrednost su prijatelji.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *