Gotovinom, čekovima, karticom… ili telefonom

Pogledaj sve kategorije

2008 - Sep - 28

Za mogućnost korišćenja elektronskih uređaja kao sredstva plaćanja prvi put sam čuo još krajem devedesetih. Tada je postojala ideja da se Palm Pilot, jedan od prvih džepnih računara (Personal Digital Assistant, PDA), u saradnji sa nekim bankama, koristi za plaćanje računa u manjim iznosima. Internet, mobilna telefonija, bežično povezivanje i pametni telefoni u međuvremenu su doživeli neverovatan razvoj, brzinu, snagu i karakteristike o kojima smo u doba kada je Palm bio sinonim za napredni PDA mogli samo da sanjamo. Zbog toga je i ideja o mobilnom plaćanju (eng. mobile payment) evoluirala do momenta da je Visa prošle nedelje najavila nekoliko projekata koji će omogućiti mobilne bežične operacije za korisnike svojih platnih kartica.

Osnovna zamisao je da, nakon faze testiranja koja će početi do kraja ove godine, korisnici Visa kartica mogu da prebacuju željene iznose sa svog naloga direktno na račun primaoca i to korišćenjem bilo kog mobilnog telefona koji poseduje mogućnost pristupa Internetu. Naravno, ideja je i da se omogući prednost za sve prodavce koji nude posebne popuste za plaćanje Visa karticama tako što će oni moći da šalju svoje ponude direktno na telefone vlasnika kartica. Za sada ovaj sistem može da funkcioniše na nekim Nokia telefonima i pametnim mobilnim telefonima koje pokreće Googleov novi mobilni operativni sistem Android, ali je vrlo verovatno da će vrlo brzo biti dostupan i za sve ostale korisnike.

Mobilno plaćanje je do sada bilo podeljeno na takozvane SMS-bazirane transakcije i plaćanje korišćenjem web, odnosno WAP, servisa. Sa SMS plaćanjem se susrećemo gotovo svakodnevno i u našoj zemlji, a osnovni mehanizam funkcioniše na način da neki manji iznos računa možete da platite tako što će on biti dodat na vaš telefonski račun. Ovaj metod je idealan za preuzimanje sadržaja za mobilni telefon (slike, muzika), učešće u nagradnim igrama, humanitarne donacije i slično. Još u ranim fazama razvoja koristio se i za plaćanje bioskopskih i drugih ulaznica. Sve što treba da uradite jeste da pošaljete SMS poruku sa zahtevom na određeni broj i dobićete potvrdu da ste rezervisali i kupili ulaznice. Cena ulaznice doda se na vaš telefonski račun, a povratna poruka sa posebnom identifikacionom šifrom služi kao propusnica na ulazu i potvrda da ste platili kartu. Za sve ozbiljnije transakcije bolje je koristiti web servise. Za ovo je potrebno da vaš telefon poseduje opciju pristupa Internetu, a onda je moguće platiti račune na bilo koji od standardnih načina za web plaćanje (kartice, elektronski keš, PayPal i slični servisi…). Sledeća faza, u koju upravo ulazimo, jeste direktna veza sa bankama i potpuno upravljanje svojim računom sa mobilnog telefona.

Pored vesti koja najavljuje novi pristup mobilnim i bežičnim tehnologijama od strane Visa sistema, nekako istovremeno je i Sprint Nextel, jedan od najvećih mobilnih operatera i Internet dobavljača u SAD, najavio puštanje u rad besplatne mobilne aplikacije za sve svoje pretplatnike. Pomoću ove aplikacije njihovi korisnici će, putem mobilnih telefona, imati pristup onlajn benkingu, uključujući uvid u stanje i transakcije, mogućnost direktnog plaćanja računa, brzo pronalaženje najbližeg bankomata (telefon sam utvrđuje trenutnu lokaciju korisnika na osnovu položaja u mreži) i posebnu PayPal funkcionalnost za one koji koriste ovaj sistem plaćanja na Internetu. Mobilni telefoni su do sada sa zavidnim uspehom preuzimali brojne funkcije drugih uređaja i predmeta. Izgleda da će u doglednoj budućnosti početi da zamenjuju čak i novčanik.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *