Cena kompletne diskografije

Pogledaj sve kategorije

2008 - Mar - 23

Ugledni list Fajnanšel Tajms (Financial Times) objavio je pre nekoliko dana vest da je američki Epl (Apple) ušao u proces dogovaranja potpuno novog modela poslovanja koji će bitno uticati na muzičku industriju i industriju zabave uopšte. Cilj je da kupci njihovih poznatih iPod multimedijalnih plejera imaju besplatan pristup kompletnoj iTunes biblioteci muzičkih i video fajlova (čiji će veći deo biti preinstaliran na same uređaje), a da zauzvrat cena aparat bude nešto viša. Doduše, ovo nije potpuno nova ideja pošto je sličan dogovor već postignut prošlog decembra između Nokije i Juniverzal mjuzika (Universal Music), jednog od značajnijih izdavača muzike.

U međuvremenu je procurela informacija kako iza ove inicijative u stvari stoji poziv gospodina Daga Morisa, direktora kompanije Juniverzaj mjuzik, upućen Stivu Džobsu, direktoru Epla. Moris je poznat po tome što je do nedavno bio ljuti protivnik onlajn muzičkih prodavnica i svih koji emituju muzičke spotove na Internetu bez posebne dozvole. Zaokret u njegovoj politici rezultat je prihvatanja realnosti u kojoj se muzika sve češće kupuje putem Interneta, dok CD izdanja najšće skupljaju prašinu na rafovima prodavnica. Takođe, popularizacija prenosnih mp3 plejera bitno utiče na dešavanja na tržištu, a Epl je tu najbolji i najuspešniji primer. Izdavačke kuće sada pokušavaju da budu partneri koji će sa proizvođačima deliti zaradu od prodaje uređaja, umesto da ubiru beznačajan procenat od ionako niske cene pesama u mp3 formatu. Prema pomenutom dogovoru sa Nokijom, gotovo 80 dolara od prodaje svakog muzičkog telefona raspoređuje se na partnere iz muzičke industrije.

Od kako je Internet infrastruktura uznapredovala krajem devedesetih godina prošlog veka, a definitivno pojavom slavnog Napster besplatnog servisa za razmenu fajlova (pre svega muzičkih), način na koji funkcioniše muzička izdavačka industrija bitno je promenjen. Napster je omogućio nelegalnu distribuciju mp3 fajlova, zbog čega je, nakon nekoliko sudskih procesa (najpoznatiji je onaj protiv benda Metalika), konačno i zatvoren. Kod korisnika je, međutim, stvorena navika preuzimanja pesama sa Interneta, a mp3 format je doživeo neverovatnu popularnost. Nakon zatvaranja, ime brenda je otkupila jedna druga firma koja danas pod nazivom Napster legalno prodaje muzičke fajlove. Prve Internet prodavnice najpre su nudile CD izdanja po povoljnijim cenama i uz dostavu na kućnu adresu, a kasnije ste mogli po ceni od jednog dolara ili niže da kupite pojedinačne numere i da ih daunloadujete. Na taj način sami možete da pravite kompilacije i da izbegnete kupovinu celog albuma zboj jedne pesme. Naravno, ponuda je proširena i muzičkim video spotovima, intervjuima sa izvođačima i slično.

Kako god da se završe aktuelni pregovori proizvođača prenosnih multimedijalnih uređaja i izdavačkih kuća, gotovo je sigurno da će korist izvući milioni ljubitelja muzike širom sveta, a pogotovo mladi. Oni malo stariji mogu samo sa nostalgijom da se prisete svoje mladosti kada su mesecima čekali da dođu u posed singl gramofonske ploče sa omiljenim hitom. To je, međutim, bilo mnogo pre pojave Interneta i svih prednosti koje donosi informatičko doba današnjice.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *