Da li ćemo uskoro štampati hranu?

Pogledaj sve kategorije

2013 - May - 26

Trodimenzionalna štampa predstavlja način da se pomoću posebnih mašina, na osnovu računarskih 3D modela, kreiraju fizički predmeti. 3D printeri, upravljani kompjuterom, nanose sloj po sloj materijala i polako grade objekat u prostoru, praktično od skupa dvodimenzionalnih slika. Tako se, umesto komplikovanog i prljavog procesa pravljenja kalupa, izlivanja i dodatne obrade, delovi i kompletni predmeti od plastike i nekih drugih materijala mogu proizvesti u kućnoj radinosti. Ova tehnologija odavno nije novina, 3D štampači postaju sve pristupačniji, a istraživači, inovatori i industrijski dizajneri širom sveta koriste ih da testiraju svoje ideje i brzo naprave prototipe.

U poslednje vreme trodimenzionalna štampa napreduje krupnijim koracima, pa se može očekivati sve masovnija primena. Na internetu čak postoje brojni portali na kojima možete preuzeti gotove 3D modele za štampu, a ako posedujete malo tehničkih znanja, možete ih menjati ili čak kreirati sopstvene. Postoje primeri 3D štampanja unikatnog nakita, dečijih igrački, letnjih papuča, futrola za mobilne telefone i mnogih drugih zanimljivih ideja. Nedavno se na internetu pojavio čak i model pištolja koji se može proizvesti na 3D printeru, pa američke vlasti razmatraju potencijalne opasnosti i mogućnost zakonskog regulisanja ove oblasti.

Ipak, daleko su lepše primene koje ljudima donose dobro, poput mogućnosti brze izrade protetičkih pomagala koja su posebno prilagođena konkretnoj osobi. NASA se takođe aktivno uključila i već radi na nekoliko programa za korišćenje 3D štampe u svemirskim istraživanjima, na primer za brzu gradnju baznih stanica za istraživače štampanjem delova na licu mesta. Idu čak i korak dalje, pa eksperimentišu sa novim materijalima. Nedavno su obezbedili sredstva za proizvodnju prototipa 3D printera za hranu. S obzirom na sva prethodna iskustva, sasvim je realno da ćemo jednoga dana, u ne tako dalekoj budućnosti, šnicle štampati umesto da ih pečemo.

Zanimljivost: Prvi uspešan primer trodimenzionalne štampe desio se 1981. godine na jednom institutu u Japanu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *