Daje se na znanje

Pogledaj sve kategorije

2007 - Oct - 28

Svestan opasnosti od skretanja u oblasti koje nisu usko vezane za informacione tehnologije, želeo bih da se ovoga puta osvrnem na internet marketing kao fenomen koji je na globalnom nivou odavno zauzeo značajno mesto u strategijama i planovima modernih kompanija. Srećom, i kod nas se u poslednje vreme o ovoj pojavi i potrebi intenzivnijeg korišćenja novih medija u poslovanju sve više govori, za šta su najzaslužniji razvoj infrastrukture, porast broja korisnika, ali i pojedinci, organizacije i obrazovne institucije koje promovišu upotrebu savremenih metoda komunikacije sa partnerima, novim i potencijalnim klijentima. Pokušaću svakako da se usredsredim na tehničke aspekte internet marketinga i novine u odnosu na klasične metode za koje je zaslužan IT, premda je neminovno i upoznavanje sa nekim osnovnim pojmovima u ovoj oblasti.

Najprostije rečeno, internet marketing (koristi se i izraz onlajn marketing) je marketing putem Interneta, odnosno korišćenje ovog medija za komunikaciju poruka kompanije, oglašavanje, privlačenje i zadržavanje klijenata, sprovođenje istraživanja, prodajnih akcija itd. U nekim industrijama internet marketing je u velikoj meri i nepovratno izmenio suštinu poslovanja, pa više definitivno ne možemo da govorimo samo o izgradnji veb sajtova, oglašavanju putem banera i eventualno onlajn kupovini kao sporednim aktivnostima firmi. Uzmimo, na primer, muzičku industriju gde je naručivanje i preuzimanje pojedinačnih numera sa Interneta u mp3 formatu gotovo prevazišlo kupovinu kompakt diskova. Većinu svojih poslova i kontakata sa bankama danas, čak i kod nas, možete da obavite putem Interneta, bez potrebe za odlaskom u filijalu i čekanjem u redovima. Onlajn benking je čak jedna od najbrže rastućih aktivnosti na Internetu. Zanimljivo je i u kojoj meri je sfera obrazovanja prihvatila nove tehnologije, jer sve češće umesto seminara dobijamo ponude i pozive da prisustvujemo vebinarima, a predavanja iz raznih oblasti možemo da pratimo i putem podcast lokacija i servisa. Onlajn oglašavanje danas predstavlja ozbiljnu industriju, pri tome izuzetno profitabilnu. Neki izvori navode cifru od preko 20 milijardi dolara godišnje potrošnje na internet marketing samo na tržištu severne Amerike! Naravno, sve ovo je izrodilo brojne nove načine rada, kompletan rečnik termina, mnoštvo zanimanja koja do sada nisu postojala, pa čak i specijalizovane podoblasti poput search engine marketinga. Pokušaću da u nekom od narednih članaka više pažnje posvetim tim novim pojavama i mehanizmima, uključujući sarch engine optimization kreiranje sadržaja za veb stranice (SEO), metode da se kroz takozvani conversion proces od posetilaca veb lokacije dobije očekivani odgovor, načine naplate onlajn oglasa itd.

Kao i svaka druga pojava, i internet marketing ima svojih nedostataka. U realnim uslovima naše zemlje najvažniji su svakako manja dostupnost široj populaciji usled spore Internet konekcije i ograničenog broja korisnika računara i Interneta, nepoverenje stanovništva u sigurnost sistema i bezgotovinske metode plaćanja, nereprezentativnost uzorka pri istraživanjima, problem spama kod marketiranja putem elektronske pošte itd. Sa druge strane, dostupnost informacija praktično celom svetu u bilo kom trenutku, jednostavno i precizno praćenje efikasnosti ulaganja u internet marketing, postizanje efekta mnogo većeg broja zaposlenih u malim organizacijama, neprekidno otvoreno prodajno mesto i brojne uštede koje omogućuju savremene tehnologije dovoljni su razlozi da naše kompanije ozbiljno razmisle o planskoj i sistematskoj eksploataciji novih medija i njihovih prednosti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *