Ozračenost argumentima

Pogledaj sve kategorije

2007 - Nov - 05

U toku je neprekidna globalna rasprava o mogućem štetnom uticaju raznih vrsta zračenja koje prouzrokuju moderna tehnološka rešenja. Svakako najznačajnija opasnost o kojoj se priča je ona po zdravlje ljudi, ali naučnici razmatraju i fenomen globalnog zagrevanja, pretnje od izazivanja požara, uništavanje flore i faune itd. Komplikovani naučni jezik i nepoznati termini samo dodatno podgrevaju paranoju javnosti, a oprečni rezultati istraživanja i jednostrani istupi plodno su tlo za razvoj teorija zavere i odbojan stav prema svemu što ima tehnološki predznak, pogotovo u sredinama poput naše. Bez pretenzije donošenja konačnih zaključaka, pokušaću da osvetlim ovaj problem iz raznih uglova i ostavim čitaocima da sami zauzmu stanovište.

U Beogradu, ali sve više i u drugim gradovima Srbije, postoji neverovatan broj predajnika i antena za razne namene. Pokušao sam da o tome saznam nešto više i došao do zaključka da antene, ako su pravilno postavljene i podešene, samo u neposrednoj blizini emituju zračenje koje može biti opasno, uključujući i isijavanje toplote. Kada govorimo o štetnom uticaju bežičnog Interneta (WiFi, wireless), eksperti se listom slažu da, iako postoje određene sumnje i eksperimenti sa negativnim rezultatima, stvarna opasnost nije značajna. Deo građana i uzak krug naučnika u svetu ostaje skeptičan, ali su sve vodeće regulatorne organizacije dozvolile nesmetanu upotrebu ove tehnologije, naravno uz poštovanje određenih standarda i izdavanje odgovarajućih sertifikata. Pretpostavljam da se ipak najviše sumnji u opasnost po zdravlje odnosi na upotrebu mobilnih telefona i bazne stanice mobilnih operatera kojih je sve više na čitavoj teritoriji države. Ako znamo da se količina ovih aparata u svetu približila brojci od tri milijarde i imamo u vidu brzinu kojom se ova oblast razvija, jasno je zbog čega postoji podozrenje i potreba da se svi efekti detaljno ispitaju. Biološki negativni efekti najčešće se odnose na izazivanje određenih hroničnih ili kratkotrajnih oboljenja i promene u genetskom materijalu kao problem koji može da se prenese kroz nekoliko generacija i teško se meri. Obično se, grubo govoreći, ispituje koliko energije zračenja apsorbuje ljudsko tkivo. Merna jedinica je SAR (Specific Absorption Rate), a izražava se u vatima po kilogramu. E sad, treba znati da prosečan mobilni telefon na momente može da dostigne snagu transmisije od 2 vata, ali i da fiksni telefoni o čijem negativnom uticaju niko ne govori imaju maksimalnu snagu od oko 3,5 vata. Na osnovu svih podataka i brojnih istraživanja, Svetska zdravstvena organizacija je donela zaključak da ozbiljni zdravstveni problemi poput kancera najverovatnije ne mogu biti izazvani isključivo upotrebom mobilnih telefona, ali je preporučila i neke mere zaštite koje se mogu primenjivati po želji.

Postoje i neki specifični slučajevi preosetljivosti na elektromagnetno zračenje, u kojima se pojedinci žale da nakon duže upotrebe mobilnog telefona imaju osećaj golicanja, glavobolje, umora ili čak povišene temperature. Na žalost, ovo je teško meriti jer eksperimenti govore da se često radi o psihosomatskim efektima ili prosto hipohondriji. Za ozbiljnija istraživanja dugotrajnih efekata ipak je potrebno da prođe određeni broj godina kako bi rezultati bili kompletirani, tako da sam ubeđen da će rasprave o ovim temama još dugo da se vode širom planete, a tehnološki napredak će nastaviti da ide svojim tokom. Potrebno je samo da ne zaboravimo na moguće opasnosti i da ih na vreme predupređujemo.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *