Samo za ličnu upotrebu

Pogledaj sve kategorije

2007 - Nov - 11

Bojazan od mogućih neželjenih upada u računarske mreže i briga za sigurnost digitalnih podataka do sada su bili rezervisani za administratore sistema i uzak krug stručnjaka. Popularizacija Interneta, pretvaranje mobilnih telefona u globalno sredstvo elektronske komunikacije, masovna upotreba prenosnih računara i PDA uređaja, odnosno zahtevi za mobilnošću i radom u pokretu u savremenom poslovnom svetu, uticali su na to da ovi problemi postanu aktuelni za svakog pojedinačnog korisnika. Podaci sada putuju zajedno sa nama i lako mogu biti meta neželjenih pogleda ili se čak naći u posedu zlonamernika raznih vrsta. Dovoljno je da u žurbi zaboravite svoj notebook, mobilni telefon ili PDA računar na javnom mestu, makar i na kratko, i već postoji šansa da se konkurencija domogne informacija od vitalnog značaja za vaš biznis.

Zbog toga je u poslednje vreme sve popularnija naučna oblast biometrija, koja se bavi statističkom analizom i matematičkim merenjem bioloških fenomena. Možda zvuči komplikovano, ali ste se sa primenom biometrije u IT industriji gotovo sigurno već susretali. Sve češće u opisu karakteristika prenosnih računara i PDA uređaja možete pronaći i komponentu sa pomalo nezgrapnim nazivom “biometrijski čitač”. Radi se o prostoru ugrađenom u uređaj preko koga prevučete jagodicu vašeg prsta, biometrijski čitač snimi otisak, a softverska komponenta ga zatim “prepozna” i dozvoli pristup računaru ili određenim podacima. Ako niste autorizovani, odnosno čitač nije najpre “zapamtio” vaš otisak, neće vam biti dozvoljen pristup. Proces podešavanja može biti pomalo zamoran jer se sastoji se od više uzastopnih prevlačenja prsta preko čitača (ponekad neuspešnih) kako bi program memorisao što više kombinacija. Ipak, na kraju ćete biti sigurni da samo vi imate pristup poverljivim informacijama ili celom sistemu, s obzirom da ne postoje dve osobe sa identičnim otiskom. Pored čitača koji se ugrađuju u notebook i PDA računare, postoje i eksterni uređaji (povezuju se na USB), čitači ugrađeni u računarske miševe i tastature itd. Posebno je zanimljiv primer biometrijske USB fleš memorije čijem sadržaju ne možete da priđete bez provere otiska, a koji je u nekim velikim svetskim kompanijama obavezan za sve zaposlene.

Naravno, prepoznavanje otiska prsta predstavlja samo jedan od načina na koji biometrija i savremena tehnologija udruženi pomažu obavljanje svakodnevnih poslovnih aktivnosti. Umesto opširnog opisa mogućnosti prepoznavanja glasa, lika i drugih ljudskih osobina, citiraću jednu od vizija gospodina Nika Džonsa iz poznate istraživačke kuće Gartner Group – “Nalazite se u hotelskom lobiju punom poslovnih ljudi. Prilazite osobi koja vam je mahnula. Minijaturna kamera prikačena na vaš sako snima lice te osobe. Putem Bluetooth veze kamera šalje sliku na vaš PDA računar koji koristi program za prepoznavanje likova i poredi je sa bazom fotografija osoba sa kojima ste se sreli u prošlosti. Džepni računar vam preko bežične slušalice, koju koristite i za povezivanje sa mobilnim telefonom, javlja ime, kompaniju i poziciju osobe sa kojom se upravo rukujete. U toku poslovnog sastanka, džepni računar analizira glas sagovornika i detektuje intonaciju tipičnu za laganje ili nervozu”. Gospodin Džons je ovu ideju izneo još 2001. godine, sa stanovišta razvoja informacionih tehnologija jako davno, kada je dobar deo vizije zvučao neverovatno. Već danas je jasno da je opisani scenario sasvim moguć, i to već u skoroj budućnosti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *