Definicija zelenog

Pogledaj sve kategorije

2010 - Jan - 24

Kada sam na ovom istom mestu, pre bezmalo dve godine, pisao o zelenim tehnologijama u industriji informacionih tehnologija, spomenuo sam previđanje nekih istraživačkih kuća da će se do vremena današnjeg barem jedan bitan kriterijum za odluku o kupovini tehnoloških uređaja odnositi na očuvanje životne sredine. Činjenica da je ovih dana Amazon, najveća onlajn prodavnica na svetu, dodao posebnu kategoriju „zelenih“ proizvoda, na neki način potvrđuje obistinjenje takvih prognoza.

Neke druge analize ukazuju da je krajnje vreme da se čovečanstvo osvesti i preduzme jasne, sveobuhvatne i koordinirane aktivnosti i mere za uvođenje energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, borbu protiv klimatskih promena i zaštitu prirode, jer bismo u suprotnom uskoro mogli doći do tačke posle koje nam neće biti spasa bez obzira šta uradili. Neuspeh konferencije u Kopenhagenu mora da bude samo dodatni podsticaj da, ukoliko već države i državnici ne mogu da se dogovore, odgovorni pojedinici, kompanije i institucije treba da urade sve što je u njihovoj moći da se ovi problemi reše. Na žalost, savremena tehnologija jedan je od značajnijih zagađivača, pogotovo zbog nemogućnosti kompletnog recikliranja nekih komponenti. Sa druge strane, u poslednjih nekoliko godina mnogo je urađeno da se elektronski aparati učine značajno štedljivijim i efikasnijim, a da pri projektovanju novih rešenja u obzir obavezno budu uzeti uticaj na okolinu i reciklaža, odnosno mogućnost reparacije i ponovnog korišćenja komponenti.

S tim u vezi zanimljiva je vest da nekoliko vodećih svetskih IT kompanija planira da pronađe najbolji način za definisanje “zelenog” u elektronici, i to u saradnji sa institucijom Sustainability Consortium. Radi se o grupi istraživača iz akademskih ustanova i nevladinih organizacija čiji je cilj pronalaženje metoda za merenje uticaja na okolinu i društvo široke palete proizvoda iz svih oblasti. Inicijativu za preciznije određivanje efikasnosti i održivosti elektronskih uređaja pokrenuli su HP, Dell, Toshiba i Intel, kao i lanci prodavnica Best Buy i Wal-Mart. Oni obećavaju da će njihov pristup biti više naučni nego subjektivan, kao i da im nije cilj keriranje novog sistem rangiranja, već samo načina da merenja budu egzaktnija i da se što više proizvođača primora da odgovorno pristupa ovom globalnom problemu.

Amazon na svojim stranicama, u pomenutoj kategoriji „Green“, dodatno klasifikuje preko hiljadu proizvoda prema dobro poznatoj „EnergyStar“ oznaci koju godinama možemo da vidimo na raznim vrstama uređaja i kod nas (najčešće na računarskim monitorima), ali i na osnovu EPEAT rangiranja. EPEAT je skraćenica od „Electronic Product Environmental Assessment Tool”, a proizvodi se rangiraju prema 23 obavezna osnovna kriterijuma uticaja na životnu sredinu i 28 opcionih parametara – da bi oni koji zasluže EPEAT sertifikat dobili zlatnu, srebrnu ili bronzanu značku. Ovaj sistem za sada pokriva desktop i notebook računare, kompjuterske monitore i radne stanice, a uskoro će se primenjivati i na mnoge druge vrste uređaja. Zanimljivo je da u Sjedinjenim Američkim Državama sve javne institucije imaju obavezu da koriste isključivo proizvode sa EPEAT sertifikatom, što je dobar način da državni aparat svojim primerom pokaže u kojoj meri je važna briga za očuvanje planete i ljudskog roda na njoj.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *