Dinamičnije nego ikada

Pogledaj sve kategorije

2010 - Jan - 17

Složili smo se već da bi godina pred nama trebalo da donese oporavak tržišta i brojne novitete u industriji informacionih tehnologija kod nas i u svetu. U jednom od prethodnih tekstova dotakao sam se očekivanih dešavanja među najvećim svetskim IT kompanijama, uključujući i moguća spajanja, akvizicije i konsolidaciju novih oblasti koje su se pojavile u poslednjih nekoliko godina. Pri tome je veoma važno istaći kako vodeći igrači veoma agresivno ulaze u nove sfere poslovanja i šire svoje operacije, pa bi u 2010. godini ionako brzo i uzbudljivo IT tržište moglo postati dinamičnije nego ikada.

Premda diskutabilno, moglo bi se reći da je ovaj trend počeo u momentu kada je Amazon, do tada poznat kao najveća onlajn prodavnica na svetu, među prvima ušao u svet cloud computinga i tako napravio svojevrstan presedan. Uostalom, upravo su virtuelizacija i cloud computing neke od pomenutih oblasti koje su uposlednje vreme bukvalno „eksplodirale“, a u kojima se i u novoj godini očekuje mnogo burnih dešavanja. Pored Amazona, za primat na tržištu bore se i Google, Microsoft, HP, IBM, Oracle, EMC, VMware, pa čak i telekomunikacioni operater Verizon, što dodatno govori o učestalim ulascima u nove oblasti i menjanju  pravca širenja biznisa.

Promena je mnogo, pa tako, na primer, kompanija Cisco, pored networkinga, sada posluje i u oblasti servera i softverskih alata za kolaboraciju, EMC sve više postaje firma koja se bavi sigurnošću, Dell prodaje servere i poseduje razne softverske servise, VMware proizvodi softver za upravljanje sistemima, Apple intenzivnije proizvodi softverske aplikacije, dok IBM i HP nude gotovo sve što se u ITindustriji ponuditi može. Tržište mobilnih platformi i uređaja takođe postaje sve zanimljivije, i ovde se tek očekuju previranja i iznenađenja. Apple je ušao u ovu oblast svojevremenim predstavljanjem iPhone uređaja, kao i Google sa svojim Android operativnim sistemom. Stižu odgovori kompanija koje su već etablirane u mobilnom svetu, poput Nokije (Maemo operativni sistem, novi uređaji), Microsofta (Marketplace, najava Windows Mobile 7), HTC-a i Sony Ericssona (inovativni modeli) ili Samsunga (Bada platforma).

Sve ovo utiče i na konkuretnost, odnosno potrebu preuzimanja manjih firmi koje su postigle značajne rezultate u nekoj tržišnoj niši, ili udruživanja giganata radi dominacije u određenom segmentu. Tako smo, na primer, sredinom prošle godine imali početak akvizicije kompanije Sun Microsystems od strane proizvođača softvera Oraclea. Ovim potezom Oracle ozbiljnije ulazi u oblasti servera, storagea i mrežne infrastrukture, a učvršćuje se na poziciji ozbiljnog dobavljača na polju cloud computinga i softvera. Interesantna vest stigla je prošle nedelje iz Microsofta i HP-a koji su potpisali trogodišnji sporazum o partnerstvu koji predviđa blisku saradnju na mnogim poljima, ali pre svega na virtuelizaciji, poslovnim i aplikacijama za upravljanje sistemima, kao i storage i cloud computing sistemima.

Moguće je da će se tokom godine neke grane industrije konsolidovati, odnosno da će velike kompanije, takozvani „vendori“, zauzeti jasnije pozicije sa stabilnom raspodelom udela u tržištu. To svakako neće doneti statičnost, jer su informacione tehnologije oblast u kojoj su dinamičnost, sposobnost prilagođavanja na promene, inovativnost i preduzetnički duh jedini garant uspeha i napretka.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *