Zvuk nove decenije

Pogledaj sve kategorije

2010 - Jan - 10

Pisao sam ranije na ovim stranama o svim promenama koje se dešavaju u svetu muzičke industrije i izdavaštva uopšte, a na koje najvećim delom utiču informacione tehnologije i Internet kao novi medij. Već sada imamo faktičko stanje u kome se mnogo više muzičkih numera preuzima sa Interneta ili mobilnih servisa, nego što se nabavlja u “čvrstom stanju”, kupovinom kompakt diskova. Ovaj trend nastaviće se i u narednih deset godina, a kako će to izgledati već sada opisuju stručnjaci za ovu oblast.

Moglo bi se desiti da u narednih deset godina muzički album kao pojava bude potpuno iskorenjen. Albumi su i nastali iz pretežno komercijalnih razloga, potrebe da se više pesama nudi u paketu jer bi se neke od njih slabije prodavale, a i radi opravdanosti ulaganja u “nosioce zvuka”. Prelaskom na onlajn muziku ovi razlozi praktično više ne postoje, a muzičari će imati priliku da češće izbacuju nova dela. Takođe, umesto preuzimanja fajlova sa muzičkim numerama sa mreže (download), mogli bismo u dekadi koja je pred nama potpuno da pređemo na distribuciju muzike kroz takozvani “media stream”, neprekidno emitovanje slično kao kod Internet radija. Svakako, da bi ovo zaživelo najpre će biti neophodno da postoje servisi koji nude praktično kompletnu diskografiju po principu mesečne pretplate. Već sada postoje sistemi i inicijative da se korisnicima omogući pretplata na svu raspoloživu muziku, pri čemu problemi nisu tehničke, već najčešće pravne i infrastrukturne prirode.

Sasvim je realno da veoma brzo muzika bude ponuđena kroz takozvane cloud servise, pojavu o kojoj sam više puta pisao na ovim stranama. Na taj način istoj biblioteci pesama moći ćemo da pristupamo sa mobilnog telefona, kućnog računara ili dok smo na radnom mestu. Kada zbog toga prostor hard diska na lokalnom kompjuteru prestane da bude problem, nestaće i potreba za snižavanjem kvaliteta audio snimka koju je donela era mp3 fajlova, što će se posebno svideti audiofilima. Budući da će praktično sva muzika biti u digitalnom obliku, postaće sasvim normalno da uz nju idu i prateći sadržaji koji će biti uključeni u standardne “pakete”. To podrazumeva video spotove, tekstove pesama, pa čak i interaktivne aplikacije. Pošto će glavni izvor muzike biti Internet, pretraga numera će dobiti mnogo veći značaj. Biće omogućeno ne samo pronalaženje prema nazivu, izvođaču, žanru i sličnim kriterijuma, već i prema delu teksta pesme ili insertu melodije. Takođe, značajnu ulogu igraće i socijalne mreže, pa ćete pesme pronalaziti i po preporuci prijatelja ili eksperata. Očekuje se i mnogo veće učešće slušalaca u produkciji muzike. Umesto studija i skupe opreme sada je za kreiranje audio zapisa dovoljan malo bolji računar sa odgovarajućim softverom, a distribuciju po celom svetu omogućuje Internet. Sve više će biti amaterskih snimaka i servisa koji će vam omogućiti da ih podelite sa drugima, na sličan način na koji su blogovi postali prilika da svako izrazi svoj litearni talenat.

Muzička industrija među prvima je osetila uticaj ubrzanog razvoja informacionih tehnologija i Interneta. Uostalom, svi se još uvek sećamo potresa koji su prouzrokovali pojava MP3 formata ili svojevremeno web servis Napster, da spomenem samo neke prelomne trenutke. Slična dešavanja aktuelna su danas i u mnogim drugim oblastima, dok su se muzičke izdavačke kuće i izvođači već praktično prilagodili ovim promenama i polako ih prepokreću u svoju korist.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *