Vedra strana tehnologije

Pogledaj sve kategorije

2010 - Jan - 03

Praznici su svakako vreme za opuštanje, za vedrije teme i štivo koje bi trebalo da izmami osmeh čitaocu. Takođe, pretpostavljam da ove redove čitate još uvek pod utiskom “najluđe noći” i onih nekoliko dana razbibrige koje donosi prelaz između kalendarskih godina. Pokušaću stoga da se uklopim u atmosferu i da, kao prilog opštem veselju, predstavim nekoliko neobičnih i komičnih situacija iz realnog života u kojima su informacione tehnologije i moderne telekomunikacije igrale značajnu ulogu.

Da li ste, na primer, znali da je policija u nekim gradovima američke države Teksasa rešila da na Twitteru objavljuje podatke (negde i sa fotografijom) svakog vozača koji vozilom upravlja u pijanom stanju, ili čak svakog uhapšenog. Ne znam koliko će ovakav oblik javnog poniženja doprineti sigurnosti u saobraćaju, ali su se svakako čuli glasovi protivnika ovakvog načina za dodatno kažnjavanje prestupnika i nepoštovanja prezumpcije nevinosti. Kad smo već kod prestupnika i socijalnih mreža, jedna interesanta priča stiže iz Velike Britanije, Naime, odbegli zatvorenik jednog tamošnjeg zatvora već mesecima, iako u bekstvu, redovno ažurira svoj status i stranicu na Facebooku. U međuvremenu je stekao gotovo 20 000 virtuelnih “prijatelja” širom sveta koji u realnom vremenu prate njegove poruke. Policija se čak obratila Facebooku sa zahtevom da pomogne u lociranju begunca, ali ni to za sada nije urodilo plodom.

Iz Japana, zemlje poslovično povezane sa elektronskim “gedžetima” i pomamom za svim tekovinama informatičke ere, stiže nam vest o prvom javnom venčanju čoveka i imaginarne junakinje jedne video igrice. Takođe, postoji i onaj snimak iz realnog sveta upravo venčanog bračnog para koji pred matičarem, u momentu kada ovaj izgovara “proglašavam vas mužem i ženom”, vadi mobilne telefone i ažurira bračni status na Facebooku, ali pretpostavljam da je to planirano unapred kao šala.

Poslednji primer nije toliko smešan, ali podjednako govori o tome da tehnološka dostignuća treba koristiti, ali sa merom i bez slepog poverenja u nepogrešivost elektronskih pomagala. Jedan bračni par ostao je tri dana zaglavljen u snegom pokrivenoj planini zbog bezrezervnog poštovanja instrukcija koje je dobio od GPS aparata u svom automobilu. Problem je u tome što su izabrali najkraću rutu (umesto najbrže, što je uvek preporučljivo) koja ih je odvela na sporedni neprohodan put. Usput se desilo i da je taj prostor slabije pokriven mobilnom mrežom, pa nisu mogli da dozovu pomoć, iako su posedovali telefone. Sa druge strane, kada su napokon uspeli da upute poziv službi spasavanja, GPS se pokazao kao veoma koristan jer su mogli da pošalju svoje geografske koordinate i da budu locirani u rekordnom roku.

Kada neka industrija toliko utiče na svakodnevni život i kada taj uticaj raste brzinom koju je ponekad nemoguće pratiti – kao što je to slučaj sa informacionim tehnologijama danas – sasvim je očekivano da se dešavaju zanimljivosti poput ovih koje sam opisao. Nekima je jednostavno ponekad teško da se snađu sa svim tim novitetima, dok drugi pokušavaju da iskoriste sve prednosti tehnologije čak i kada to nije primereno. Kako bilo, tek, malo je ravnodušnih.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *