Digitalna škola

Pogledaj sve kategorije

2016 - Dec - 06

Sve češće čujem primedbe da je za decu novog milenijuma sistem nastave u školama prevaziđen, da je prezentovanje informacija nezanimljivo u odnosu na druge njima dostupne izvore, pre svega internet, kao i da nema dovoljno predmeta koji se bave savremenim tehnologijama. Ovaj problem ne postoji samo u našoj zemlji – naprotiv, koliko sam uspeo da vidim, čak i mnogo bogatije države još uvek traže pravu meru i načine da osmisle školstvo budućeg doba.

Sigurno je da postoji potreba za predmetima koji bi, još od osnovne škole, uključivali učenje osnova informacionih tehnologija na nešto obaveznijem i višem nivou nego što je to sada slučaj. Informatička pismenost više nije nešto o čemu se priča u budućem vremenu. Svakim danom potreba da mladi ljudi raspolažu konkretnim znanjima i veštinama za nova zanimanja postaje sve značajnija. To je ono što može napraviti razliku između uspešnih i neuspešnih društava, pa ponovo ističem potrebu za osmišljavanjem jasne vizije i postavljanjem dugoročne strategije. Jedan od problema je i nedostatak nastavnih kadrova koji su dovoljno stručni, ali to je već posebna tema kojoj ću više pažnje posvetiti u narednim tekstovima.

Drugo pitanje odnosi se na primenu modernih tehnologija u nastavi uopšte, pre svega računara i tablet uređaja, ali i drugih elektronskih pomagala za učenike i nastavnike. Ovde je situacija nešto složenija. Koliko god je dobro i korisno da deca umesto sveske i olovke koriste računar još u ranom uzrastu, potrebno je pronaći dobru meru modernog i tradicionalnog kako bi različite veštine bile pravilno i ravnomerno razvijane. Prošlogodišnje istraživanje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj pokazalo je da učenici koji u nastavi koriste računare i tablete po pravilu pokazuju bolje rezultate na testovima, ali da potpuni prelazak na digitalna pomagala zapravo daje suprotan efekat kod značajnog broja đaka.
Realnost je da još uvek nemamo sve odgovore, ali i da, zbog neverovatne brzine kojom se dešavaju promene, svaka nova generacija najmlađih ima neke svoje specifične pogleda na svet, stavove i navike. Uostalom, ako popričate sa današnjim osnovcima, videćete kako je njima nepojmljivo da mi u svojoj mladosti nismo imali internet i pametne mobilne uređaje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *