Priča o biciklistima

Pogledaj sve kategorije

2016 - Dec - 13

Prošle nedelje je otac jednog mog poznanika – vremešni pasionirani biciklista koga ni hladni zimski dani ne mogu da odvrate od uživanja u vožnji – doživeo nesreću na jednom parkingu. Srećom, osim polomljenog zadnjeg točka, većih posledica nije bilo, ali me je slučaj naterao da se zamislim i istražim na koje načine nove tehnologije mogu da pomognu svima koji vole da održavaju svoje zdravlje i fizičku kondiciju vožnjom bicikla.

Tako sam, na primer, saznao da je proizvedena posebna lampa koja se postavlja pozadi ispod sedišta, a koja pored toga što svetlom signalizira poziciju bicikla, poseduje i ugrađeni minijaturni radar. To konkretno znači da ćete biti u mogućnosti da na ekranu nekog od podržanih pametnih uređaja vidite sva vozila koja su iza vas, uključujući i njihov relativni položaj i brzinu kojom se kreću. Ako vam se neko vozilo približava izuzetno brzo, aparat će uključiti poseban alarm, dok će svetlo na lampi zasijati jače kako bi upozorilo vozače na vaše prisustvo. Pored ovoga, postoje i drugi uređaji koji mogu da vam pruže razne korisne informacije dok uživate u okretanju pedala. Naročito mi se svidela ideja pametnih naočara koje podatke projektuju u vidno polje, a poseduju i mini kameru koja snima sve ispred sebe. Naočarima se upravlja pomoću dodataka na upravljaču tako da bezbednost bicikliste ni na koji način nije ugrožena. Naravno, tu su i pomagala koja mere fizičku aktivnost, odnosno zdravstveno stanje vozača, uključujući i broj otkucaja srca, hidriranost i druge parametre stanja organizma. Kada ste u prirodi, dobro će doći sistem za navigaciju sa detaljnim mapama, a postoje i modeli koji iscrtavaju vašu putanju i automatski predlažu kako da na najbolji način zatvorite krug i vratite se na polazište.

Vožnja bicikla je jedan od lepših i korisnijih načina za rekreaciju. Problem je što su, kao učesnici u saobraćaju, biciklisti izloženi brojnim opasnostima. Zbog toga mislim da uređaji koje sam naveo kroz primere nisu samo luksuzne „igračke“, već zaista korisna pomagala koja mogu da unaprede bezbednost ljudi i sačuvaju živote.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *