Doktore, prepišite mi aplikaciju

Pogledaj sve kategorije

2018 - Jun - 10

Nedavno sam čuo zanimljivu tezu da je obezbeđivanje adekvatne zdravstvene zaštite jedan od najkompleksnijih i najambicioznijih poduhvata ljudskog roda. Do sada je prepoznato više od šezdeset hiljada različitih dijagnoza, otkriveno šest hiljada lekova i ustanovljeno četiri hiljade medicinskih i hirurških zahvata, procedura i tehnika za lečenje tih dijagnoza. Sad to sve „samo“ treba primeniti na svaku od sedam i po milijardi osoba da bismo bili sigurni da je čovečanstvo zdravo.

U realnosti, postoje brojne prepreke. Od toga da ljudi ne obraćaju pažnju na rane simptome i ne javljaju se lekarima na vreme, preko činjenice da sve manje brinemo o prevenciji i zdravom životu, do surove istine da mnogi ne mogu da priušte adekvatno lečenje. Tu dolazimo do tehnologije kao mogućeg rešenja za neke od navedenih problema. Nebrojeno sam puta pisao o takozvanoj „nosivoj“ tehnologiji, novim pametnim uređajima sposobnim da prate sve osnovne parametre zdravstvenog stanja korisnika i da pravovremeno upozore na moguće probleme. Još i više – ovako prikupljeni podaci mogu da se centralno pohranjuju radi statističke obrade i mnogo boljeg uvida u efekte pojedinih terapija, kretanje epidemija i aktivnost virusa. Povezani pametni uređaji mogu da imaju i direktnu komunikaciju sa lekarima, koji onda mogu da reaguju bez potrebe za prijemom pacijenta u zdravstvenu ustanovu. U nekim slučajevima moguće je čak i korišćenje namenskih specifičnih mobilnih aplikacija. Ovakve aplikacije ne bi trebalo da budu dostupne široj publici, pa se može desiti da u budućnosti i bukvalno imamo softverska rešenja koja se izdaju na recept.

Ceo koncept se zasniva o prikupljanju i obradi velikih količina podataka u realnom vremenu. Ovo je u prošlosti bilo praktično nemoguće, ali nove tehnologije otvaraju vrata za pregršt mogućnosti i rešenja. Zbog toga se često koristi naziv „zdravstvena zaštita vođena podacima“ (eng. data driven healthcare). Verujem da ćemo u skoroj budućnosti biti svedoci prave revolucije u zdravstvu i da će nemoguća misija lečenja svih kojima je pomoć potrebna biti ostvarena.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *