Dragi dnevniče…

Pogledaj sve kategorije

2007 - Sep - 16

Pišući pre nekoliko nedelja na ovim stranicama o takozvanim Web 2.0 tehnologijama i promenama u korišćenju Interneta, spomenuo sam blog lokacije kao fenomen koji je bitan sastavni deo novih trendova. Budući da je prema nekim statistikama rađenim sredinom ove godine broj registrovanih blogova u svetu dostigao neverovatnu cifru od skoro 100 miliona, da se blogovi sve češće citiraju kao relevantni izvori informacija za mnoge ozbiljne teme i da se gotovo svakodnevno pojavljuju specijalizovane podvrste blogova, možda je pravo vreme da ovoj pojavi posvetimo malo više pažnje.

Kao izraz koji je nastao kombinovanjem i skraćivanjem punog naziva “web log”, blog predstavlja nešto poput Internet dnevnika u koji možete da upisujete svoja razmišljanja, iskustva, znanja i doživljaje, odnosno sve što smatrate da može biti zanimljivo čitaocima širom sveta. Teme koje obrađuju blogovi kreću se od veoma privatnih dešavanja i osećanja, preko rasprava o politici, hrani, tehnologiji, filmu, muzici, socijalnim problemima i drugim pojavamo, pa sve do usko stručne i visoko specijalizovane razmene znanja. Od pre nekoliko godina blogovi zamenjuju lične Internet stranice čija je izrada krajem devedesetih bila veoma popularna. Međutim, dok je za kreiranje i održavanje personalne prezentacije potrebno izvesno poznavanje nekih veb tehnologija, postoji mnogo besplatnih Internet servisa (www.blogger.com, www.spaces.live.com) i aplikacija koje obezbeđuju automatizovane mehanizme za uspostavljanje i ažuriranje bloga. Dovoljno je da nakon prijavljivanja izaberete jednu od grafičkih tema za izgled stranica i da, uz odgovarajući korisnički nalog i lozinku, jednostavno i brzo unosite tekstove, fotografije i druge materijale. Još i više – možete ovlastiti svoje prijatelje da i oni doprinose sadržajima vašeg “komadića Interneta”. Bitna karakteristika koja je uticala na popularnost blogova je, između ostalog, i mogućnost da posetioci ostavljaju svoje komentare na objavljene sadržaje, čime se postiže interaktivnost i veća zainteresovanost za dešavanja na blogovima. Na taj način automatski postajete bloger, osoba koja doprinosu razvoju takozvane blogosfere, mreže svih blogova i njihovih međusobnih veza.

Da li znate ko je Amanda Congdon? Radi se o verovatno najpoznatijem vlasniku vloga na svetu čiji personalni veb sajt Rocketboom (www.rocketboom.com) sa dnevnim trominutnim video prilozima o raznim temama zarađuje nekoliko desetina hiljada dolara mesečno samo od objavljivanja oglasa. Vlog je specifična vrsta bloga gde umesto tekstova objavljujete video zapise u kućnoj izradi. Postoji čak nekoliko slučajeva u kojima pojedinci ili čitave porodice snimaju svaki momenat svog života i “postuju” ih na Internet. Vremenom su nastale i druge specijalizovane vrste blogova poput “podcast” standarda za distribuciju audio zapisa, fotoblogova, artblogova koji se bave umetnošću, pa čak i mikroblogova gde je ideja da svaki članak bude što kraći.

Objavljivanje blogova omogućuje vam da se na brz i jednostavan način obratite celom svetu, da iz hobija i uz minimalna ulagnja vremena i drugih sredstava objavljujete časopis ili dnevne novine, kreirate TV emisiju, izdajete muzički album ili organizujete virtuelnu izložbu fotografija. Kreativnost, entuzijazam i energija pojedinaca postaju na taj način dostupni celom svetu i stvaraju globalnu bazu znanja koja uveliko prevazilazi okvire i mogućnosti formalnih i akademskih organizacija. U želji da na skroman način doprinesem širenju ideje i kulture bloga, ovih dana na adresi www.ComTradeGroup.com/VeselinJevrosimovic pripremam blog koji će biti posvećen temama obrađenim u ovoj kolumni i gde ćete biti u mogućnosti da svojim komentarima i predlozima doprinesete razumevanju trendova u IT industriji.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *