Društvene mreže budućnosti

Pogledaj sve kategorije

2019 - Apr - 09

Prošle nedelje sam pisao o tome da je potrebno smanjiti uticaj tehnologije na naša čula i pažnju, jer ne treba da budemo zagušeni nepotrebnim informacijama, već fokusirani na bitne stvari i zadatke koje obavljamo korišćenjem digitalnih uređaja. Nedugo nakon pisanja tog teksta, „prošetao“ sam društvenim mrežama koje koristim i shvatio da se i tamo dešava slična stvar. U moru objava pronašao sam tek nekoliko koje su zaista originalne i meni zanimljive.

To, naravno, ne znači da su sve te objave nezanimljive i da ne poštujem ljude koje pratim na socijalnim mrežama, već samo da konkretni sadržaji meni nisu interesantni. Doduše, mogu da izaberem čije poruke će biti prikazane na početnom ekranu mog naloga, da filtriram pojavljivanja, a na nekim mrežama čak i teme, ali i dalje je veoma teško naći pravi balans. Jednostavno, ili ću gubiti vreme listajući postove koji me ne interesuju, ili ću propustiti nešto bitno, originalno i inspirativno. Na žalost, tehnologija društvenih mreža još uvek nije dovoljno savršena da reši ovaj problem. Ideja da će „lajkovanjem“ ljudi definisati sopstveni ukus i interesovanja, pa da će na osnovu toga softverski mehanizmi moći da filtriraju sadržaje, neslavno je propala. Pokazalo se da ljudi po pravilu lajkuju većinu postova svojih prijatelja, čak i onih koje ne pročitaju. Kad u celu priču umešamo zahteve onlajn oglašavanja kao glavnog izvora prihoda svih onlajn servisa, jasno je da će uskoro nešto morati da se promeni. U suprotnom, verujem da će broj korisnika društvenih mreža početi da opada.

Koliko mogu da vidim, postoje dva rešenja. Jedno bi bio napredniji softver za upravljanje mrežama koji bi koristio veštačku inteligenciju sa ciljem da nas što bolje upozna i predvidi naše potrebe i interesovanja na osnovu mnogo finijih faktora nego što je to sada slučaj. Ovaj scenario je vrlo verovatan, ali je pitanje da li će to biti dovoljno da bude unapređena vrednost društvenih mreža u našim životima. Druga opcija je više manjih specijalizovanih društvenih mreža organizovanih po principu specifičnih interesovanja, a sa ciljem da one postanu mesto razmene i stvaranja novih ideja i inspiracija.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *