Spokojna tehnologija

Pogledaj sve kategorije

2019 - Apr - 02

Danas smo okruženi tehnologijom kao nikada ranije u istoriji. Gotovo svaka moderna ljudska aktivnost podrazumeva korišćenje elektronskih uređaja i informacionih tehnologija u nekom obliku. Moglo bi da se kaže da je tehnologije čak i previše, odnosno da počinje da smeta i odvlači nam pažnju od onoga što je bitno u obavljanju posla. Naučnici su doba u kome će računari najrazličitijih formi biti prisutni svuda oko nas predvideli pre više od tri decenije, a pronašli su i rešenje za pomenuti problem zagušenja svih čula obiljem informacija.

Rešenje je nazvano „mirna tehnologija“ (eng. calm technology). Radi se o principima osmišljavanja i dizajniranja kontrola na uređajima, sistema komunikacije sa računarima i korisničkih okruženja u softverskim rešenjima koji podrazumevaju minimum uzurpiranja pažnje korisnika. Naravno, to je lakše reći nego učiniti, ali je u poslednje vreme ovaj fenomen dobio na zamahu i popularnosti. Cilj je da, umesto ekrana koji je dugo bio osnovno sredstvo prenosa informacija, imamo korišćenje više čula i komunikaciju glasom gde god je to moguće. Dalje, potrebno je da svaki uređaj obezbedi minimum neophodnih funkcija kako bi osoba ostala fokusirana na primarne zadatke. Tehnologija treba da ostane na periferiji i da stupa u prvi plan samo kada je neophodno, a kada god je to moguće treba koristiti ljudima poznate paradigme funkcionisanja i komunikacije. Rečenica koja možda najbolje opisuje mirnu tehnologiju glasi otprilike ovako – ljudi ne treba da se ponašaju kao mašine, već mašine treba da se ponašaju kao ljudi.

U filmovima naučne fantastike uvek je efektno kada postoji snimak iz perspektive kiborga koji u vidnom polju ima gomilu podataka o okolini, pogotovo kad su dopadljivo animirani i neprekidno se smenjuju. U realnosti to nije naročito praktično. Uostalom, upravo je zagušenje informacijama jedan od razloga zbog čega svi već uveliko ne koristimo naočare za proširenu stvarnost, od kojih su mnogi proizvođači odustali. Biće ipak da je priroda stvorila naša čula kao savršenu vezu čoveka i okoline. Sad još samo da te principe preslikamo na tehnološka rešenja koja razvijamo.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *