Ekonomija poklanjanja

Pogledaj sve kategorije

2023 - Nov - 14

Svako od nas voli da prima poklone, a verujem i da drugima daruje nešto za šta zna da će ih obradovati i koristiti im. Poklanjanje je osnova društvenih odnosa u praktično svim kulturama i poznato je kao praksa od najranijih dana civilizacijskog razvoja. Sredinom prošlog veka nastao je pojam ekonomija poklanjanja (eng. gift economy) koji opisuje razmenu robe ili usluga bez naplate, reciprociteta ili bilo kakvih direktnih očekivanja od onoga ko poklon prima. Dobrovoljno davanje krvi jedan je od najboljih primera. Kada dajete krv, ne očekujete nadoknadu, ali se nadate da će, ukoliko se vi nađete u nesrećnoj situaciji, neko treći dati krv za vas.

Zanimljivo je na koji način je ovaj fenomen u digitalnom dobu doživeo svojevrstan procvat. Možda ne deluje očigledno, ali ekonomija poklanjanja nalazi se u osnovi brojnih pojava vezanih za razvoj informacionih tehnologija. Sve vrste slobodnog i besplatnog softvera praktično su deo ove priče. To je način da programeri svoj trud i veštine poklone ljudima širom planete. Zauzvrat, oni mogu za svoje potrebe da koriste besplatne programe koje je razvio neko drugi. Različite onlajn zajednice entuzijasta i profesionalaca slobodno razmenjuju informacije, znanje i iskustva bez direktne koristi, osim priznanja i prihvatanja ostalih članova. Na taj način stvaraju se čvrste veze bazirane na poverenju i poštovanju među ljudima iz različitih delova planete koji se verovatno nikada u životu neće sresti u fizičkom svetu. Da ekonomija poklanjanja nije vezana isključivo za virtuelni prostor, pokazuju specijalizovani portali za razmenu poklona. Naime, od prvih dana interneta pojavili su se sajtovi na kojima ljudi mogu besplatno da ponude stvari koje im nisu potrebne bilo kome ko je zainteresovan, a ko živi dovoljno blizu. Time predmeti i uređaji, umesto da završe u otpadu i zagađuju okolinu, nastavljaju da se koriste i dalje.

Dolazi nam vreme zimskih praznika, kada se posvećujemo najbližima i tradicionalno razmenjujemo poklone. To je svakako dobra prilika da se zamislimo nad činjenicom da je darivanje – pogotovo kada iza njega ne postoji bilo kakav lični interes – nešto što nas ispunjava zadovoljstvom i približava drugim ljudima. U vremenima brzog života i različitih vrsta otuđenja, potrebno nam je više ekonomije poklanjanja…

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *