Neke bolje poruke

Pogledaj sve kategorije

2023 - Nov - 21

Pod najezdom brojnih platformi i mobilnih aplikacija za brzu komunikaciju porukama, čini se da je SMS servis ostao zapostavljen, pogotovo kod mlađe populacije korisnika. Unapređenje koje nude novi sistemi za razmenu takozvanih instant poruka je u tome što, pored tekstualnih, nude i brojne druge formate, uključujući razgovor, video komunikaciju i multimedijalne sadržaje. Prednosti SMS-a (eng. short messaging service) proističu iz toga što predstavlja osnovni servis mobilnih operatera i kao takav ne zahteva pametni telefon, dodatne aplikacije niti internet konekciju.

E sad, postoje pokušaji da se formira standard koji bi predstavljao naprednu verziju SMS-a. Svojevremeno je osmišljen MMS (eng. multimedia messaging service), kod koga uz poruku možete da „prikačite“ i fajlove. Kao i SMS, on ne zahteva pristup internetu već se koristi mobilna mreža za razmenu poruka. Još novija je ideja RCS sistema (eng. rich communication service) koju je ponudio Gugl na svojim Android uređajima. Većina mobilnih operatera u svetu i kod nas podržava ovu uslugu, a u zavisnosti od modela telefona, RCS je standardna opcija koja zamenjuje SMS. Tek u slučaju da iz bilo kog razloga RCS ne može da pošalje poruku, telefon će se prebaciti na SMS servis. Doduše, Ajfon uređaji za sada ne podržavaju RCS standard, iz prostog razloga što Epl poseduje sopstvenu verziju nazvanu Ajmesidž (eng. iMessage). Zbog toga trenutno imamo konkurentsku borbu IT giganata za uspostavljanje jedinstvenog standarda, s tim što svaki proizvođač tvrdi da je njegov sistem superioran. Takođe, važno je da napomenem da oba standarda zahtevaju mobilni internet, ali to za većinu korisnika ne bi trebalo da predstavlja problem, budući da ionako brojne funkcionalnosti savremenih pametnih telefona podrazumevaju pristup mreži svih mreža.

Sistem SMS-a ima još jednu značajnu namenu, a to je mogućnost plaćanja različitih vrsta usluga slanjem poruka. Pored toga, budući da je univerzalan, idealan je kao alat za dodatnu sigurnosnu proveru korisnika kod dvofaktorskih autentifikacija i sličnih mehanizama. Zbog toga verujem da će ostati u upotrebi još dugo vremena, čak i ako nove unapređene verzije ne postanu opšteprihvaćene. Doduše, izgleda da će se najmanje koristiti za direktnu komunikaciju između ljudi, što mu je svojevremeno bila osnovna namena.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *