Ekrani, roboti i leteći taksi

Pogledaj sve kategorije

2024 - Mar - 12

U prethodnom tekstu pisao sam o najjačem utisku sa MWC sajma koji je nedavno održan u Barseloni. Pre njega, u Las Vegasu je uspešno završen CES 2024, a ova dva skupa na početku svake godine predstave sve najznačajnije tehnološke trendove i inovacije za naredni period. Ne moramo da putujemo u Španiju i SAD da bismo saznali šta nas čeka u godini pred nama – dovoljno je da ispratimo vesti i izveštaje u brojnim medijima koji se bave ovom temom.

Tako smo, na primer, mogli da saznamo da su ekrani u fokusu većine proizvođača. Videli smo na oba sajma nove vrste savitljivih panela na računarskim ekranima i mobilnim uređajima, uključujući i telefon koji možete da smotate oko ruke i nosite kao narukvicu. Prikazani su televizori i laptop računari sa transparentnim displejom koji podseća na scene iz naučno-fantastičnih filmova. Sasvim očekivano, veštačka inteligencija ubrzano se useljava u najrazličitije aparate, uz obećanja novih funkcionalnosti postojećih operativnih sistema i aplikacija. Nekadašnja uzrečica „tehnika narodu“ danas bi mogla da bude zamenjena sa „veštačka inteligencija narodu“ (jer tehnika je odavno sastavni deo svakog doma i opreme pojedinca). Gde je veštačka inteligencija, tu su i roboti. Interesantna su rešenja u kojima roboti mogu da upravljaju drugim pametnim uređajima u kući, ali i da služe kao projektor kada želite da uživate u pokretnim slikama velikog formata. CES je poznat po delu posvećenom automobilskoj industriji, uključujući električna i vozila bez vozača, ali i prototipe letećih automobila budućnosti. Na suprotnoj strani dimenzione skale su mali nosivi uređaji poput pametnog prstena i drugih vrsta nakita. Između su pametni dušeci koji brinu o vašem zdravlju i jastuk povezan sa namenskom aplikacijom za borbu protiv hrkanja.

Neke od opisanih inovacija moći ćemo da vidimo u prodavnicama već tokom narednih meseci. Ostale čekaju dodatna unapređenja i pristupačnije komponente kako bi mogle da uđu u masovnu upotrebu. Naravno, ima i rešenja koja će ostati na nivou. To ne znači da su nastala uzalud – naprotiv. Svaki takav prototip je platforma za ispitivanje ideja i koncepata, a njihovi pojedini elementi naći će svoje mesto u nekim novim uređajima koje ćemo možda imati priliku da vidimo na sajmovima u 2025. godini.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *