Asistent u džepu

Pogledaj sve kategorije

2024 - Mar - 05

vake godine u ovo vreme iskoristim priliku da nekoliko članaka posvetim novitetima predstavljenim na tradicionalnom MWC sajmu industrije mobilnih komunikacija u Barseloni. Ovaj skup je prilika da se na jednom mestu okupe svi najveći igrači iz ove oblasti i prikažu rešenja koja će obeležiti naredni period. Izveštaji koje danima objavljuju mediji svih profila ukazuju na izuzetno zanimljive trendove. Meni je za oko zapala vest koja možda nije toliko zvučna, ali bi ono o čemu govori moglo da bude izuzetno značajno.

Naime, pojavio se koncept pametnog mobilnog telefona koji je u potpunosti upravljan veštačkom inteligencijom i ne poseduje klasično korisničko okruženje. Cilj je da korisnik direktnom komunikacijom sa uređajem, prirodnim jezikom ili unosom teksta, na jednostavniji način obavlja zadatke. Primer koji je prikazan pokazuje kako bi mogao da teče proces naručivanja avionske karte. Korisnik se obrati telefonu sa zahtevom da mu obezbedi let do kuće, a sistem u pozadini pronađe najpovoljnije varijante i prikaže ih. Korisnik se zatim opredeli za jednu od ponuđenih opcija, a telefon automatski obavi onlajn naručivanje i vrati obaveštenje da je zadatak završen. Ovakav postupak mnogo više liči na komunikaciju sa ličnim asistentom nego na klasičnu upotrebu mobilnog telefona. Možete se pitati šta ovako koncipiran uređaj znači za proizvođače mobilnih aplikacija. Premda neki tvrde suprotno, siguran sam da aplikacije neće nestati, niti govorimo o kraju mobilnog programiranja. Samo će način na koji operativni sistemi aparata i korisnici vrše interakciju sa njima biti drugačiji. U pomenutom primeru, veštačka inteligencija operativnog sistem će u pozadini pokrenuti aplikaciju za pronalaženje avionskih letova, a zatim i sistem za onlajn kupovinu i možda neki klaud servis na koji će sačuvati kartu. Slično će biti i sa aplikacijama za slušanje muzike i gledanje filmova, video igricama ili društvenim mrežama. Veštačka inteligencija će upravljati njima i od nas sakrivati nepotrebnu kompleksnost.

Ako pogledamo šta su ostali proizvođači mobilnih telefona prikazali na pomenutom sajmu, videćemo da veštačka inteligencija postaje značajna komponenta naprednih pametnih uređaja i da je opisani model samo najveći iskorak u pravcu nečega što će vrlo verovatno obeležiti naredne generacije mobilnih komunikacija. Pretpostavljam sve dok i sami uređaji ne promene formu i postanu manje primetni, a opet sveprisutni.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *