Trka sa vremenom

Pogledaj sve kategorije

2024 - Feb - 27

Uvek kada se osvrnem na razvoj tehnologije i sposobnost ljudi da usavrše alate koji mogu da unaprede njihove prirodne sposobnosti i olakšaju im život, iznova ostanem fasciniran ubrzanjem koje se dešava tokom prethodnih sto godina. Od početka korišćenja vatre, do otkrića točka i proizvodnje prve grnčarije trebalo nam je oko milion godina. Bezmalo dvadeset hiljada godina kasnije, počeli smo da proizvodimo alate od gvožđa. Dve hiljade godina nakon toga, otkrili smo kompas, počeli da koristimo barut i izgradili prve vodenice. Još pet stotina godina nam je trebalo do razvoja štamparskih mašina. Sto godina kasnije, uveli smo železnicu i parobrode, razvili prve fotografije. Tokom devetnaestog veka, izumeli smo telefon, proizveli prve automobile, radio aparate i avione.

Od tog momenta ne brojimo više milenijume i vekove, već decenije i godine. Tokom dvadesetih, radio je transformisao komunikaciju i zabavu. U tridesetima je televizija uvela nove sadržaje i informacije dostupne svakom domu. U četrdesetima su nastali prvi računari, doduše ogromnih dimenzija i dostupni samo institucijama i velikim organizacijama. Pedesete su, usavršavanjem tranzistora, započele trend minijaturizacije. Iskorak u kosmos napravili smo tokom šezdesetih. Od sedamdesetih kreće razvoj personalnih računara i era elektronike. Mobilne telefone dobili smo tokom osamdesetih, što je iznova uvelo revoluciju u globalne komunikacije. Devedesete su obeležili internet i početak digitalnog doba. Dvehiljaditih smo zakoračili u eru pametnih telefona i informacija dostupnih u pokretu i na svakom mestu. Tokom prethodne decenije naučnici su radili na razvoju robotike i veštačke inteligencije, a danas smo svedoci rezultata tog rada. U narednih nekoliko godina svedočićemo razvoju kvantnih računara, biotehnologije i novih čistih izvora energije. Procene su da će u naredne tri godine tehnološka evolucija doneti više novina nego u prethodnih pola veka.

Kako stvari stoje, uskoro ćemo promene meriti mesecima i danima, sve do momenta koji futuristi nazivaju „singularitet“, kada će napredak tehnologije promeniti i samo poimanje stvarnosti i društvenih odnosa. To bi, prema njihovom mišljenju, mogla da bude prekretnica u evoluciji ljudskog roda i prelazak na jedan potpuno novi nivo civilizacijskog razvoja. U međuvremenu, moramo da postanemo svesni promena koje se dešavaju, da budemo spremni da se prilagođavamo i konstantno obrazujemo i stičemo nove veštine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *