Ekrani u prvom planu

Pogledaj sve kategorije

2023 - Jan - 17

Tradicionalno početkom godine u Las Vegasu održava se veliki tehnološki sajam CES. To je ujedno i prilika da bacimo pogled na sve što nas tokom godine čeka od novina u svetu korisničke elektronike, računara i softverskih rešenja, ali i svih drugih vrsta pametnih uređaja. Osim toga, veliki proizvođači i mali inovatori prikazuju nove koncepte i prototipe koji najavljuju tehnološke trendove u bliskoj budućnosti. Prošle nedelje pisao sam o intenziviranju nadmetanja u automobilskoj industriji. Ovaj tekst posvetiću ostalim inovacijama.

Kao i uvek, ekrani su zauzeli značajno mesto na sajmu, bilo da se radi o pametnim telefonima, računarskim monitorima, TV aparatima ili ogromnim interaktivnim zidovima. Čini se da je ove godine glavna tema zakrivljenost i savitljivost displeja. Prikazane su veće dijagonale, više rezolucije i kvalitetnije boje. Najzanimljivija su hibridna rešenja koja telefon pretvaraju u tablet korišćenjem fleksibilnih ekrana koji se savijaju, izvlače i rolaju. Predstavljen je i 3D ekran za koji nisu potrebne naočare. U oblasti pametnog doma imali smo priliku da vidimo konačno uspostavljanje standarda koji su podržali svi veliki proizvođači (Gugl, Epl, Amazon, Samsung, LG itd.). Standard je nazvan „Matter“ (eng. materija, supstanca) i najavljen je pre nekog vremena, ali su se tek sada pojavili prvi uređaji koji ga podržavaju. Prednost je jednostavnije podešavanje i brže povezivanje raznorodnih uređaja, pa se nadam da će ideja pametne kuće masovnije zaživeti i da se neće zadržati na LED sijalicama. Na primer, ove godine je predstavljen sistem koji analizira potrošnju energije u kući i automatski isključuje nepotrebne potrošače poput punjača na koje nisu priključeni uređaji. Posebna pažnja posvećena je uređajima koji vode brigu o našem zdravlju, od pametnog toaleta, preko prstena koji prati parametre organizma, do egzoskeleta koji pomaže nepokretnim osobama.

Razvoj digitalnih rešenja napreduje ubrzanim tempom u poslednjoj deceniji. Mnogo toga što je početkom veka bilo nezamislivo, danas koristi svako od nas. Ovogodišnji CES je dodatno pokazao da informacione tehnologije nalaze svoje mesto u svim sferama života. Sa druge strane, nedvosmisleno je prisutna svest o izazovima i problemima sa kojima se susreće moderni svet. Zbog toga je reč „održivost“ postala lajtmotiv sajma. O tome će više reči biti u sledećem tekstu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *