Borba za ugođaj putovanja

Pogledaj sve kategorije

2023 - Jan - 10

Po pravilu prvih nekoliko tekstova u januaru posvetim novinama koje svake godine proizvođači hardvera, softvera i drugih tehnoloških rešenja predstave na međunarodnom sajmu CES. Pored uređaja koji već polako dolaze na police prodavnica, uvek su zanimljiva konceptualna rešenja kao najava bliske budućnosti. Premda će mnogo toga što je prikazano ostati na nivou prototipa, ova priredba je prilika da osetimo trendove u informacionim tehnologijama i korisničkoj elektronici.

Gledajući spisak izlagača, neko bi mogao da pomisli kako je CES 2023 u stvari sajam automobila. Naime, gotovo sva značajna imena auto industrije predstavila su vozila budućnosti, pri čemu je mnogo pažnje posvećeno ugođaju putnika i softverskim rešenjima za zabavu, navigaciju, komunikaciju, povezivanje sa drugim pametnim uređajima i kvalitetnije iskustvo pri vožnji. Proizvođači automobila time, barem delimično, postaju IT kompanije. Sa druge strane, IT giganti sve više ulažu u uređaje i aplikacije za vozila. Njihov je zadatak da pokušaju da svoje softverske platforme i sisteme uspostave kao standard i da ostvare trajna partnerstva sa automobilskim konglomeratima. Za sada su Epl i Gugl zauzeli vodeće pozicije, ali je očigledno da se konkurencija nije predala. Cilj je da se osmisli sistem koji će omogućiti povezivanje uređaja u automobilu na internet, ali i sa telefonima, pametnim časovnicima i drugom opremom. Drugi deo priče je kako pomoći šoferu i putnicima da se voze udobnije i bezbednije. Interesantna rešenja uključuju posebne senzore, kamere i infracrvena svetla da podese idealne parametre voženje, upozore na umor vozača i prikažu informacije na vetrobranskom staklu. Neki od predstavljenih koncepata uključuju i više od pedeset kamera i senzora. Naravno, po pravilu je tu i ogroman ekran osetljiv na dodir. Važan segment su i autonomna vozila, odnosno automobili bez vozača i sva tehnologija vezana za njih, a videli smo i potpuno funkcionalni leteći automobil. Potonjim verovatno nećemo da se vozimo uskoro, ali je i to samo pitanje vremena.

Redovni će se čitalac prisetiti da sam u prethodnom članku pisao o standardima vezanim za komunikaciju vozila sa pametnom gradskom infrastrukturom i drugim vrstama uređaja. Prema svemu što je predstavljeno na ovogodišnjem CES-u, očigledno je da u doglednoj budućnosti možemo da očekujemo neke drugačije automobile na ulicama. O ostalim zanimljivim inovacijama, pisaću naredne nedelje.

Komentari

 1. Danilo Vitković says:

  Poštovani,

  Zanimljivo da sam danas razmišljajući o zagađenju vazduha i koliko je nezdravo zapravo postalo šetati u zimsko vreme u večernjim časovima a u većim gradovima i preko dana Guglajući ” PAR NEPAR I DELJENA VOŽNJA” koje mi se učinilo kao WINWIN rešenje za sve učesnike u saobraćaju , one motorizovane i one kojima je to tog dana onemogućeno zbog samog sistema i one koji su po savesti ili kao posledica ekonomske nemoći pešaci , naišao na Vaš tekst iz aprila 2010 .god. koji se uz ove ključne reči kotira posle punih 12 godina kao treći izbor:

  https://www.jevrosimovic.com/sam-svoj-taksista/

  Ideje koje ste izneli tada tj. saznanja o projektima koji su se bavili ride sharing idejom su sazrela za ovo vreme .
  Moje pitanje je da li je tehnologija hardver i softver dostigao taj nivo gde bi uz asistenciju države (čitaj prinudu) taj sistem zaživeo na opšte dobro svih a pre svega naše dece i nama dragih . Ako nije to je tragedija za čovečanstvo i sramota za tech kompanije kojima to nije bio prioritet za više od deceniju postojanja ovakve ili sličnih inicijativa.

  S poštovanjem ,
  Tech entuzijasta koji je taj deo svoje ličnosti već godinama zapostavio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *