Godina čiste energije

Pogledaj sve kategorije

2022 - Dec - 20

Sada već tradicionalno krajem decembra nekoliko članaka posvećujem svemu što nas u narednoj godini očekuje u svetu računarstva, telekomunikacija i tehnologije u širem smislu. Prošle nedelje sam rekao da je izvesno da ćemo u 2023. videti značajniju primenu veštačke inteligencije i blokčejn mehanizama, sve sa ciljem čvršćeg povezivanja virtuelnog i realnog sveta, ali i izgradnje naprednijeg interneta. Iste ove tehnologije imaće svoju ulogu i u brojnim drugim oblastima.

 

Među najvećim problemima sa kojima se suočavamo su zagađenje planete i negativne klimatske promene prouzrokovane delovanjem čoveka. Približavamo se tački nakon koje nema spasa, pa je izuzetno važno da u novoj godini nastavimo unapređenje zelenih tehnologija, primenu čistih i obnovljivih izvora energije, ali i širenje svesti o ekološkim problemima. Očekuju se dodatno unapređenje u oblasti korišćenja solarnih panela i vetrenjača, pad cena opreme i bolji načini za transport i čuvanje sakupljene energije. To bi trebalo da dovede do toga da će električne mreže postati decentralizovane i mnogo manje zavisne od fosilnih goriva. Imaćemo i rast upotrebe vozila na električni pogon, kao i nove tipove senzora za optimizaciju potrošnje energije u domovima i poslovnim zgradama. Opet, napredni softverski sistemi, mašinsko učenje i veštačka inteligencija značajno će pomoći u  svim vrstama automatizacije i monitoringa. Rad na razvoju efikasnijih baterija, o čemu sam pisao u nekoliko navrata na ovim stranama, trebalo bi konačno da urodi plodom i da nova rešenja uđu u masovniju upotrebu. U direktnoj vezi sa tim su i novi materijali. Mogućnost kreiranja pametnih materijala sposobnih da reaguju na uslove okoline, dovešće do razvoja inovativnih vrsta uređaja i dodani proboj u sferi interneta stvari (eng. Internet of Things, IoT).

 

Gartner je jedna od najpoznatijih kuća koje se bave analizom i predviđanjem tehnoloških i tržišnih kretanja. Njihovi eksperti ističu da će u bliskoj budućnosti pri svakoj odluci o ulaganjima i razvoju IT rešenja jedno od najvažnijih kriterijuma biti uticaj na čovekovu okolinu i briga o tome u kakvom ćemo stanju Zemlju ostaviti generacijama koje dolaze. Iskreno se nadam da će se ovo njihovo previđanje obistiniti, a da će 2023. biti godina začetka ovog trenda.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *