Godina virtuelnih svetova

Pogledaj sve kategorije

2022 - Dec - 13

Prošle sam nedelje pisao o internetu budućnosti i trendovima vezanim za „mrežu svih mreža“. To je na neki način i uvod u temu kojoj ću posvetiti narednih nekoliko tekstova. Naime, pokušaću da iznesem predviđanja razvoja tehnologije u 2023. godini, iz perspektive analiza i istraživanja eksperata iz različitih oblasti – od informatičara do ekonomista. Većina ne očekuje revolucionarne novine, već dalji razvoj postojećih rešenja. Interesantno je, međutim, što se nazire prekretnica u nekim oblastima koja će suštinski obeležiti doglednu budućnost. Ali da krenemo redom.

 

Većina stručnjaka se slaže da ćemo imati priliku da vidimo značajniju primenu veštačke inteligencije u svim sferama života. Verovatno najkonkretnije razlike imaćemo u poslovnom svetu, gde će se napredni softverski sistemi koristiti u planiranju proizvodnje, distribucije i brige o zalihama. Potreba da se omogući udobnija i jednostavnija onlajn kupovina, uz brzu i efikasnu dostavu, nameće upotrebu inteligentnih sistema sposobnih da automatizuju rešenja za kompleksne probleme. Kad smo već kod onlajn naručivanja, značajnu ulogu u podizanju kvaliteta usluge imaće virtuelna i proširena realnost. Premda su mnogi skeptični prema fenomenu koji se naziva metavers (eng. „metaverse“), veštački svetovi će sigurno zaživeti u nekom obliku. Eksperti iz časopisa Forbs predviđaju da će naredna godina odrediti pravac daljeg razvoja u ovoj oblasti, kao i da će se nova tehnologija koristiti za onlajn sastanke i virtuelna radna okruženja za zaposlene koji rade od kuće ili sa udaljenih lokacija. Ovde je opet važna uloga veštačke inteligencije kroz različite vrste softverskih pomoćnika. Sve to će zahtevati promene u funkcionisanju interneta, što nas vraća na temu od prošle nedelje. Kao što će blokčejn mehanizmi omogućiti veb 3.0, tako će se sve intenzivnije koristiti i za pametne ugovore, decentralizovano poslovno posredovanje, praćenje vlasništva nad virtuelnim dobrima i vezu između fizičkog i veštačkog prostora.

 

Kao i u mnogim situacijama u prošlosti, nova tehnološka rešenja neće ući u naše živote preko noći, već gotovo neprimetno. Veštačka inteligencija, virtuelna okruženja i blokčejn mehanizmi već se uveliko koriste i u masovnoj su upotrebi u ograničenom obimu. U godini koju uskoro dočekujemo, realno je da će veći broj ljudi osetiti blagodeti informacionih tehnologija.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *