Mreža budućnosti

Pogledaj sve kategorije

2022 - Dec - 06

O fenomenu koji se obično naziva veb 3.0 pisao sam pre nešto više od godinu dana. Vreme je da pogledamo šta se u međuvremenu dogodilo sa idejom reforme internet servisa i osnovnih modela poslovanja na Mreži. Na žalost, još uvek ne postoji jasna i opšteprihvaćena definicija. Sigurno je samo da je ideja da se internet vrati svojim korenima i postane zajednica ravnopravnih učesnika bazirana na principima slobode, demokratije i pouzdanih informacija.

 

Internet je nastao kao mreža nezavisnih računarskih mreža, pre svega radi povezivanja obrazovnih, naučnih i državnih ustanova. Pored elektronske pošte kao osnovnog servisa, ubrzo se razvijen veb (eng. „worldwide web“) i postao sinonim za internet. Kako je napredovala tehnologija, pojavio se takozvani veb 2.0 i doneo veb aplikacije, elektronsku trgovinu i mogućnost kreiranja sadržaja onlajn. Velike internet kompanije preuzele su primat i korisnicima ponudile besplatne usluge, zauzvrat prodajući prostor za oglase prilagođene navikama i potrebama svakoga od nas. Time je sve što pretražujemo, kupujemo, igramo i koristimo, uključujući i veoma privatne podatke, postalo dostupno oglašivačima. Veb 3.0 podrazumeva „internet kojim upravljaju kreatori i korisnici“. Da bi se to desilo, potreban je sistem koji će – nezavisno od bilo koje institucije ili kompanije – moći da kontroliše vlasništvo nad sadržajima i informacijama. Do nedavno to tehnološki nije bilo moguće, ali danas imamo blokčejn mehanizam (eng. „blockchain“) koji se pokazao upotrebljivim kod virtuelnog novca i pametnih ugovora. Mnogi uključuju i upotrebu virtuelnih svetova i veštačke inteligencije u definiciju novog veba, što su svakako rešenja budućnosti.

 

Da li će i u kom obliku veb 3 koncept zaživeti, godinu dana kasnije i dalje je neizvesno. Činjenica je da postoji realna potreba da se reše neki od problema sa kojima se susreće moderni internet. Potreba korisnika da u većoj meri kontrolišu privatnost svojih podataka, zaštite intelektualnu svojinu i dobiju istinite informacije oslobođene šuma lažnih i nebitnih podataka svakodnevno raste. Predložena ideja dobar je početak, ali se čini da još uvek nema širu podršku i konsenzus najvažnijih igrača. Ako je suditi prema ranijim iskustvima, imaćemo prelazni period koji će biti obeležen konkurentskom borbom suprotstavljenih standarda i načina implementacije. Nakon toga, uz malo sreće, dobićemo bolji internet koji je u interesu svih.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *