Energija zvezdanog jezgra

Pogledaj sve kategorije

2016 - Aug - 09

Više od četrdeset dve hiljade kilometara preleteo je na putu oko sveta “Solarni impuls 2”, avion koji pokreće isključivo energija Sunca, zvezde u našem susedstvu. Za taj poduhvat, koji je završen krajem prošlog meseca, trebalo mu je, doduše, nešto više od godinu dana, ali to ne umanjuje važnost događaja za koji smatram da će zauvek promeniti našu percepciju korišćenja obnovljivih izvora energije.

Projekat su pokrenula i sopstvenim sredstvima finansirala dvojica švajcarskih poslovnih ljudi i avanturista, koji su i upravljali letelicom. Na žalost, ne istovremeno jer u Solarni impuls 2 može da se smesti samo jedan čovek, iako je rasponom krila veći od Boinga 747 namenjenog za prekookeanski prevoz putnika i robe. Solarni paneli koji sunčevu snagu pretvaraju u električnu energiju za pokretanje motora prekrivaju čitavo ogromno krilo, dok su svi drugi delovi svedeni na minimum kako bi težina letelice bila što manja. Deo nosivog prostora morale su da zauzmu i baterije koje služe za let noću i kada nema dovoljno sunčevog svetla. Zbog toga mnogi smatraju da smo još daleko od trenutka kada će ovakva rešenja naći ozbiljniju primenu u praksi i moći da zamene konvencionalne avione čije performanse višestruko nadmašuju Solarni impuls.

Sa druge strane, veoma je bitno što je jedan ovakav projekat uspeo pošto je čitav svet obratio pažnju na ozbiljniju mogućnost korišćenja energije Sunca. Naravno da će tehnologija morati da bude dodatno usavršena kako bi efikasnost sistema postala značajno veća, ali smo se više puta do sada uverili u kojoj meri razvoj može da bude ubrzan jednom kada kompanije i institucije vide direktan interes za ulaganja i napredak. A interes je ogroman i tiče se budućnosti čovečanstva. Fosilnih goriva ponestaje, dok zagađenje koje ona izazivaju preti da uništi život na planeti, pa su jedino rešenje čisti i nepresušni izvori. Zbog toga mi se čini da je ovo svojevrsna prekretnica i da ćemo u godinama koje slede čuti još mnogo vesti o sličnim projektima, sve dok korišćenje obnovljivih izvora energije ne postane naša svakodnevica.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *