Nova dimenzija igranja

Pogledaj sve kategorije

2016 - Aug - 16

Pod uslovom da leto niste proveli na pustom ostrvu, siguran sam da ste čuli za “Pokemon Go”, novu pomamu koja je zahvatila planetu. Postoji čak i realna verovatnoća da ste šetajući gradom, i pored toga što igra nije zvanično dostupna u Srbiji, susreli grupe igrača koji obilaze pojedina mesta, gledaju u ekran pametnog telefona, nešto po njemu tapkaju i domunđavaju se.

O čemu se radi? Iskorišćena je ideja od pre nekoliko godina da se napravi hibridna video igrica za više igrača koja bi uključila kretanje po realnom fizičkom prostoru u kombinaciji sa zamišljenim svetom i junacima. Veza ove dve dimenzije su pametni telefon, njegov ekran i kamera, koji korišćenjem koncepta proširene stvarnosti igračima pružaju jedno potpuno novo iskustvo i upućuju ih na fizičku aktivnost dok se zabavljaju igrajući video igrice. Pored toga, pretvaranje dobro poznatih lokacija u uzbudljive prostore zamišljenih scenarija igara daje novu draž igranju, bez obzira na uzrast igrača. Nekoliko ranijih pokušaja da se popularizuje opisani koncept povezivanja stvarnog i virtuelnog sveta nisu postigli značajniji uspeh. Izgleda da su pokemoni, simpatična izmišljena čudovišta, poznata većini publike iz animirane TV serije, mnogo interesantniji od naučno-fantastičnog žanra i da bi mogli biti okidač za još više sličnih naslova.

E sad, postoje i ozbiljni kritičari čitave ideje, i to ne bez razumnih argumenata. Naime, u želji da ostvare što bolji rezultat, igrači neretko zanemaruju ličnu i opštu bezbednost, kao i pravno na privatnost drugih ljudi. Nekoliko zabeleženih incidenata privukli su pažnju medija, ali pretpostavljam da je to samo pomoglo u popularizaciji igre. Da li će Pokemon Go biti zabava za jedno leto i može li pomama koja traje preživeti test vremena, ostaje da vidimo. Čak i u slučaju da splasne entuzijazam tragača za virtuelnim ljubimcima, siguran sam da će mnogi pokušati da ponove uspeh ove igre i da dodatno unaprede ideju povezivanja realnog i izmišljenog prostora. Publika je jednom pokazala oduševljenje, pa sada ostaje samo da nova inovativna rešenja održavaju žar.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *