Nema više izgubljenih ključeva

Pogledaj sve kategorije

2016 - Aug - 23

Svet povezanih “pametnih” predmeta, takozvani Internet stvari, svakodnevno raste brzinom koja često izmiče pogledu prosečnog pratioca tehnološkog napretka. Različiti oblici računara i elektronskih sklopova ugrađuju se neretko u predmete iz svakodnevnog života gde bismo to najmanje mogli da očekujemo, a za potencijalnu upotrebnu vrednost i mogućnosti korišćenja novih rešenja samo je mašta granica.

Tako smo, na primer, nedavno dobili “pametnu tetovažu”, neobičnu kombinaciju privremene tetovaže, modnog detalja i povezanog uređaja koji može da ima nekoliko funkcija. Osim što lepo izgleda, ovakva tetovaža se može koristiti za upravljanje različitim uređajima. Na primer, prevlačenjem prstom po njenim delovima možete pokretati muziku na svom telefonu, podešavati jačinu zvuka, menjati numere i slično. Tetovaže se izrađuju od nekoliko materijala, ali se pozlata pokazala kao najotpornija na korišćenje. Osim toga, tu su i minijaturno elektronsko kolo i baterija koji postaju sastavni deo sistema. Duoskin, kako je nazvan ovaj projekat, rezultat je saradnje bostonskog univerziteta MIT i Majkrosoftovog istraživačkog centra, a najlepša vest je da je proces izrade veoma jednostavan i jeftin. Korisnik može da kupi gotov “preslikač” ili da sam dizajnira tetovažu, da je odštampa na posebnom papiru i aplicira na deo tela po želji, i sve to za svega nekoliko stotina dinara.

U tome je i osnovna prednost opisanog rešenja, pa smatram da bi u skoroj budućnosti moglo da nađe brojne primene i postane uobičajena pojava. Zamislite, na primer, da kartu za javni prevoz nosite u obliku ovakve vrste nosive tehnologije i da ona bežično komunicira sa čitačima u autobusu. Druga oblast primene je u kombinaciji sa pametnim telefonom koji tako dobija napredniji i praktičniji kontroler. Pitanje je vremena kada će biti moguća i ugradnja minijaturnih senzora za merenje zdravstvenog stanja ili komunikaciju sa elementima pametnog doma i automobila, pa sobom nećete morati da nosite dodatne uređaje za ove namene. Ko zna, možda dolazi budućnost u kojoj će problem izgubljenih ključeva postati prošlost.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *