Enterprajze, teleportuj me

Pogledaj sve kategorije

2008 - Jan - 27

Ako se prisetite naučno-fantastičnih filmova iz sedamdesetih i osamedesetih godina prošlog veka i umetničke vizije uređaja koji su u njima predstavljeni kao sredstva komunikacije u dalekoj budućnosti, shvatićete koliko su i najsmelije tadašnje pretpostavke bile pogrešne. Tako zamišljena budućnost odavno je prevaziđena, a koncept modeli, prototipi i ono što proizvođači najavlju za naredne godine, i pored svih inovativnih rešenja koja smo do sada imali priliku da vidimo, deluju nestvarno. Veliki deo tih najava vrlo brzo ćemo biti u prilici da koristimo i sami – da li u obliku koji je predstavljen na sajmovima, forumima i blogovima, ili u nekom sličnoj formi – nevažno je. U svakom slučaju, zanimljivo je videti o kakvim se to futurističkim mobilnim telefonima “šuška” u sajber prostoru.

Mnogo pre pojave Apple iPhone modela, proizvođači su shvatili da mobilni telefoni nisu samo sredstvo za komunikaciju, pa su razvijali uređaje koji su istovremeno služili i kao modni detalji. Ovoj kategoriji možemo da zahvalimo za neka od najsmelijih dizajnerskih i tehnoloških rešenja koja su ugledala police prodavnica, ali je sveprisutnost mobilnih telefona u modernom životu tolika da će uskoro i najobičniji modeli iz niže i srednje klase biti dizajnirani tako da postanu sastavni deo odeće i nakita, ali i da u sebi sadrže brojne dodatne funkcije poput izvora informacija, multimedije, pa čak i podataka o zdravstvenom stanju vlasnika. U modeliranje mobilnih telefona odavno su se uključila poznata imena iz sveta dizajna, ali su im tek najnovija tehnološka rešenja omogućila punu slobodu izražavanja. Jedna od značajnijih novina su savitljivi i izuzetno tanki ekrani. Oni pružaju mogućnost da mobilni uređaji preuzmu bilo koju formu, a za sada su najčešći koncepti telefona u obliku narukvice ili trake koja se može obmotati oko ruke, opasača ili nekog drugog odevnog predmeta, pa čak i postaviti u samostojeći položaj na stolu. Još je neverovatnija ideja upotrebe materijala koji mogu da “pamte” oblik, pa čak ne morate da se mučite stalnim savijanjem telefona – on će sam zauzeti odgovarajući oblik u zavisnosti od moda u kome se nalazi ili vaših podešavanja. Ekrani osetljivi na dodir takođe su sve popularniji i pristupačniji, pa se nekoliko proizvođača poigralo sa idejom aparata kod koga je kompletna prednja strana osetljiva na dodir, sa virtuelnom tastaturom promenjive konfiguracije. Tako, na primer, ona pored brojeva dobija i tastere za matematičke operacije ako ste izabrali funkciju kalkulatora, tastere za podešavanje jačine zvuka i upravljanje audio sadržajima ako koristite mp3 plejer itd. Budući da savremena komunikacija podrazumeva i elektronsku poštu, virtuelne tastature su takođe sve češća tema. Nokia je nedavno patentirala sistem po kome kamera sa telefona prati pokrete vaših prstiju po nekoj površini, a na ekranu se prikazuju tastatura i vaši prsti da biste imali predstavu koje tastere “pritiskate”. Modularni telefoni koje sami možete sastaviti iz osnovnih komponenti koje sklapaju poput lego kockica već su izašli iz domena koncepta jer prvi komercijalni modeli stižu u martu. Mnogi su poradili i na izradi telefona u obliku ručnog časovnika, a tu je glavni problem kako izvesti da se aparat brzo i jednostavno skine sa ruke i transformiše u oblik pogodan za udobno razgovaranje. Ručni sat kao komunikator često smo viđali u starim SF filmovima, pa možemo reći da su barem u ovom slučaju predviđanja tehnologije budućnosti bila tačna.

Naravno, veliki deo uređaja koje smo ovde opisali ostaće samo u fazi koncepta ili ideje, iz prostog razloga što su neka rešenja u praksi neprimenjiva, preskupa ili ne mogu da nađu dovoljan broj zainteresovanih korisnika. Ono što je sigurno jeste da će većina ovih tehnologija biti primenjena pre ili kasnije, osim u slučajevima u kojima bi ih nova, još inovativnija i neverovatnija rešenja učinila zastarelima. Razvoj moderne tehnologije toliko je brz da se više čak ni futuristi ne usude da olako predviđaju budućnost.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *