Godina promena i napretka

Pogledaj sve kategorije

2008 - Jan - 20

Prethodna godina je za informacione tehnologije i telekomunikacije bila izuzetno plodna i zanimljiva. Ono što je na mene ostavilo poseban utisak je napredak koji je u ovoj oblasti ostvaren u našoj zemlji i najave jedne svetlije IT budućnosti za našu privredu i stanovništvo. Pored toga što su svetski noviteti i dešavanja mnogo brže i daleko snažnije odjekivali u našoj zemlji, i u lokalu su se dogodile neke važne promene. Verovatno je najznačajniji porast broja korisnika računara i Interneta u odnosu na 2006. godinu, uz podatak da gotovo 100% preduzeća aktivno koristi računare, ali i poraznu činjenicu da više od 73% građana Internetu pristupa sporim modemima. Takođe smo imali smanjenje poreza na dodatu vrednost za računare sa 18 na 8 procenata, što je pozitivno uticalo na porast prodaje i dodatno potpomoglo informatičko opismenjavanje nacije. Dobili smo i nekoliko novih projekata na polju elektronske uprave i malo jasniji stav države o potrebi uređenja ove oblasti i doslednijeg sprovođenja IT strategije. Globalno pozicioniranje (GPS) jedna je od tehnologija koje su u 2007. ušle na velika vrata u Srbiju, uz sve više detaljnih mapa naše zemlje i većih gradova. Kao svojevrstan šlag na torti pokrenute su prve domaće Internet prodavnice i uvedeno je onlajn plaćanje, što bi trebalo značajno da utiče na popularizaciju Internet trgovine i elektronskog poslovanja uopšte.

U svetu je godina počela predstavljanjem dugo očekivane nove verzije Windows operativnog sistema, popularne Viste, a sa njom je promovisan i novi Office paket. Google je, sa druge strane, ozbiljno napredovao u oblasti Internet servisa i aplikacija koje možete da koristite direktno sa Mreže. Glavno bojno polje za većinu svetskih kompanija u 2007. godini bio je Internet, što smo mogli da pratimo kroz porast broja takozvanih web 2.0 servisa, socijalnih mreža, virtuelnih svetova i blogova. Ako govorimo o konkretnim uspesima, svi ćete se odmah setiti koliko ste puta posetili YouTube ili Flickr u potrazi za zanimljivim video snimcima i fotografijama, pronaći ćete jako mnogo svojih prijatelja na socijalnim mrežama MySpace, Facebook ili LinkedIn, a o pomami koja prati SecondLife i druge virtuelne svetove već smo govorili. Naravno, većina virtuelnih svetova okupljena je oko masovnih onlajn video igara, koje su u prethodnoj godini takođe doživele neverovatan uspon. Gejmerska industrija je prevazišla maloletnike kao osnovnu ciljnu grupu, a najnovije statistike sa kraja godine govore o roditeljima kao sve ozbiljnijim “igračima”. Ovome je svakako doprinela pojava novih verzija igračkih konzola (Sony Playstation 3, Nintendo Wii, Microsoft Xbox 360) i njihovih mobilnih verzija.

Ako pričamo o mobilnim uređajima i drugim vrstama elektronskih gedžeta, verovatno je najviše “prašine” podigao Apple iPhone, koga još od ranih najava početkom godine prati status kultnog i revolucionarnog aparata. Pozitivan efekat njegove popularnosti za celu industriju bilo je povećano angažovanje ostalih proizvođača, pa smo dobili mnogo zanimljivih i upotrebljivih modela (SonyEricsson P1, Nokia N95 i E90, čitava serija HTC uređaja itd.). Multifunkcionalnost je postala osnovna osobina svih uređaja, uključujući i globalno pozicioniranje i multimediju. Pod najezdom mobilnih aparata, moglo je izgledati kako je razvoj PC računara zanemaren. Osim značajnog pada cena, pogotovo laptop računara koji su se pojavili u izuzetno pristupačnim konfiguracijama, glavna dešavanja ticala su se razvoja procesora sa više jezgara i potpunog prelaska na TFT monitore. Veći deo ovde navedenog nastaviće dalje da se razvija i u 2008. godini, ali sam siguran da nas čekaju brojna iznenađenja i spektakularne novosti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *