Era prostornog računarstva

Pogledaj sve kategorije

2023 - Jun - 13

Pre svega nekoliko nedelja pisao sam o beskontaktnoj tehnologiji, sa posebnim osvrtom na proširenu i veštačku stvarnost, kao i mogućnost upravljanja korisničkim okruženjima pokretima ruke, očima, glasom, pa čak i snagom misli. U međuvremenu je kompanija Epl predstavila svoj novi uređaj, nazvan „Vision Pro“, sa kojim planiraju da uđu u svet takozvanog prostornog računarstva (eng. spatial computing).

Radi se o korišćenju računara tako što su slika i predočene informacije, umesto na ekranu, prikazane u prostoru ispred korisnika, neretko uzimajući u obzir objekte iz okruženja i uključujući njih u korisničko iskustvo. Ova je oblast direktno povezana sa veštačkom (eng. virtual reality,VR) i proširenom (eng. augmented reality, AR) realnošću. Zbog toga su – još uvek – za korišćenje prostornog računarstva neophodne posebne naočare koje projektuju sliku u prostor, često uz dodatak kontrolera i drugih pomagala za upravljanje pokretima tela. Ovakve naočare i prateći sistemi postoje na tržištu godinama unazad, a noviji modeli poprilično su moćni i uspešni. Ono po čemu se Epl Vižn Pro razlikuje od konkurenata jeste činjenica da se radi o kompletnom nezavisnom računaru sa sopstvenim operativnim sistemom, umesto o dodatku za postojeće kompjutere i konzole za video igrice. Takođe, tu su i brojna prateća tehnološka rešenja, poput desetina senzora i kamera koje su okrenute ka spolja, ali i ka samom korisniku. Na taj način moguće je praćenje pokreta očiju i položaja ruku bez dodatnih pomagala, što sve skupa ukupno iskustvo korišćenja čini udobnijim, jednostavnijim i bližim onome kako zamišljamo ovakve uređaje. Ovakav pristup omogućuje čitav novi spektar primena, a programeri širom sveta već rade na idejama za nove aplikacije.

Eplov proizvod će biti dostupan kupcima tek početkom naredne godine, sa relativnom visokom cenom u slobodnoj prodaji. Tada ćemo imati priliku i da vidimo kako će publika reagovati na novine koje on donosi, odnosno da li ćemo zaista biti svedoci revolucije u načinu korišćenja računarske tehnologije, na sličan način kako se to desilo sa Ajfon pametnim telefonima. Sigurno je, međutim, da američka kompanija značajno utiče na trendove u industriji informacionih tehnologija i korisničke elektronike. Zbog toga verujem da će konkurencija vrlo brzo krenuti njihovim stopama i da ćemo zakoračiti u novu vrstu digitalne budućnosti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *