Etar sajber prostora

Pogledaj sve kategorije

2018 - Feb - 11

Nadam se da sam u prethodnih nekoliko tekstova barem donekle osvetlio temu digitalnih valuta. Što je mnogo važnije, pokušao sam da pojasnim pojam blokčejn mehanizma koji omogućuje njihovo funkcionisanje kroz potpuno decentralizovano i od posrednika oslobođeno deljenje informacija između korisnika širom sveta. Bitkoin i druge vrste elektronskog novca samo su jedna od mogućih primena blokčejn koncepta, pa verujem da ćemo u vremenu koje je pred nama videti drastičnu promenu mnogih modela poslovanja.

Do sada se pokazalo da uspeh neke nove ideje u sajber prostoru umnogome zavisi od brzine i masovnosti njenog prihvatanja od strane „običnih“. Uvek kada je softver u pitanju, to znači da je neophodno proizvesti mnogo novih aplikacija, odnosno omogućiti programerima da ih razvijaju brzo i jednostavno. U slučaju blokčejn tehnologije, na scenu stupaju platforme za programiranje različitih implementacija pametnih ugovora i decentralizovanih aplikacija. Najpoznatija i najpopularnija ovakva platforma je Iterijum (eng. Ethereum). Osnovna ideja tvoraca je da se napravi generički blokčejn mehanizam koji može biti korišćen za širok spektar namena, kao i set alata za programiranje u nekoliko različitih programskih jezika. Ovako nastale aplikacije, najčešće nazvane Dapps (od „decentralizovana aplikacija“), ne zavise od bilo kog centralnog servera ili infrastrukture, već su svi podaci deljeni između korisnika. Budući da velike količine podataka (video klipovi, na primer) ne mogu biti pohranjene u blokčejnu, dodatno se koristi distribuirani fajl sistem, nešto poput bit torenta za razmenu fajlova. Učešće korisnika u obradi i čuvanju podataka nagrađeno je, slično kao i kod Bitkoina, određenom količinom kripto valute nazvane Iter (eng. Ether). U štampi se nazivi Iterijum i Iter koriste kao sinonimi, što može da dovede do zabune.

Jedna od trenutno najinteresantnijih primena Iterijum platforme odnosi se na investicione fondove, konkretno ulaganje u nove onlajn projekte i kripto valute. Umesto ugrađivanja investicione banke kao posrednika između inovatora sa idejama i potencijalnih investitora, ceo proces sada postaje mnogo brži i pristupačniji za obe zainteresovane strane. Ukoliko koncept zaživi, čitava jedna grana finansijskog tržišta mogla bi biti iz korena promenjena. A to je tek početak.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *