Virtuelno rudarenje

Pogledaj sve kategorije

2018 - Feb - 05

Prošle nedelje sam započeo priču o elektronskom novcu, odnosno kripto valutama. O Bitkoinu i drugim vrstama digitalnih novčanica intenzivno se piše i govori u poslednje vreme, pa sam želeo da manje upućenom čitaocu ponudim odgovore na neka od najčešćih pitanja. Rekao sam da elektronski novac ne postoji u opipljivom obliku i da za kontrolu protoka i posedovanja nije potrebno posredovanje zvaničnih institucija. Slobodno i decentralizovano deljenje ovih informacija omogućuje mehanizam nazvan blokčejn, dok se kripto valute sve češće koriste kao posredno sredstvo u međunarodnoj razmeni jer omogućuju prenos vrednosti brže nego u međubankarskom poslovanju.

Jedno od prvih pitanja koje bi neko mogao da postavi odnosi se na kontrolu „štampanja“ virtuelnog novca i određivanje vrednosti osnovne jedinice. Većina kripto valuta ima jasno definisanu maksimalnu količinu. U slučaju bitkoina to je 22 miliona, dok je trenutno u cirkulaciji oko polovina te sume. Novi bitkoini nastaju u takozvanom procesu „rudarenja“ (eng. mining) koji traži dodatno pojašnjenje. Naime, da bi svaka transakcija kripto valutama bila zabeležena i zaštićena od potencijalnih prevara, neophodno je da bude izvršeno kriptovanje. Ljudi koji na svoje računare instaliraju softver za ovu kompleksnu matematičku operaciju, kao nagradu dobijaju malu svotu novih digitalnih novčića. Premda „rudarenje“ zvuči primamljivo i jednostavno, ne radi se o lakoj zaradi. Potrebno je da imate poprilično jak računar koji zahteva mnogo energije za rad, pa je neretko trošak računa za struju veći od zarađenih bitkoina. Što nas dovodi do vrednosti kripto novčanica i njihove budućnosti. Na žalost, ne postoji jasan odgovor na ovo pitanje jer zavisi od mnogo faktora. Pre svega od ulaska blokčejn mehanizma u masovnu primenu, prihvatanja kripto valuta od strane trgovaca i banaka širom sveta, kao i reakcije najvećih država koje ih mogu ozvaničiti ili potpuno zabraniti.

Jedan prijatelj na društvenim mrežama napisao je duhovitu opasku koja glasi otprilike ovako – da sam svaki put kada je neko pokušao da mi objasni kako funkcionišu kripto valute dobio jedan bitkoin, sada bih bio veoma bogat, ali ne bih znao mnogo više o ovom fenomenu. Nažalost, obično je tako sa novim dinamičnim pojavama koje se neprekidno menjaju i prilagođavaju praktičnim potrebama. Ipak, smatram da je neophodno razumeti osnovne principe ako želimo da uspešno funkcionišemo u digitalnom dobu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *