Digitalni novac

Pogledaj sve kategorije

2018 - Jan - 27

O bitkoinu i drugim vrstama digitalnih valuta pisao sam u više navrata na ovim stranama. Prvi put pre bezmalo pet godina, još dok je elektronski novac bio malo poznata novotarija. Ipak, budući da je ovaj fenomen tokom prošle godine dospeo u žižu javnosti, možda je vreme da još jednom odgovorim na neka od ključnih pitanja koje bi manje upućeni čitalac mogao da postavi.

Digitalni novac, virtuelne kovanice ili kripto valute su sinonimi za elektronski ekvivalent novčanica koje koristimo u svakodnevnom životu. Poenta je da one ne postoje u opipljivom obliku, odnosno da se njihovo posedovanje i razmena vrše isključivo u elektronskoj formi. To ne znači da za njih ne možete da kupite stvari iz fizičkog sveta, ali se to dešava mnogo ređe nego što ljudi misle. Trenutno na svetu postoji više od hiljadu kripto valuta, a najpoznatija i najstarija je bitkoin, nastao 2008. godine. Ideja da se korišćenjem elektronskog novca prevaziđu problemi klasičnih valuta stara je nekoliko decenija, ali nije postojao dovoljno pouzdan mehanizam za sprečavanje prevara i kontrolu protoka virtuelnog novca bez posredovanja centralizovanih institucija. Problem je rešen osmišljavanjem blokčejn mehanizma o kojem sam pisao pre dve sedmice.

Budući da ne zavise od bankarskog sistema, virtuelne valute omogućuju više slobode u korišćenju i mnogo bržu razmenu. To ne znači da je njihovo korišćenje apsolutno anonimno i da nije podložno kontroli od strane institucija države. Mnogi digitalni novac povezuju sa kriminalnim podzemljem i hakerskim grupama, ali postoje i potpuno legalne primene. Na primer XRP, jedna od kripto valuta čiji pokretači sarađuju sa velikim bankama, omogućuje transfer novca sa jednog na drugi kraj planete neuporedivo brže nego što je to slučaj u klasičnom međubankarskom poslovanju gde je potrebno nekoliko dana za jednostavnu uplatu u inostranstvo. Postoji još mnogo otvorenih pitanja, poput onih o određivanju vrednosti neke virtuelne valute, načinima na koje se „kuju“ digitalne kovanice ili budućnosti elektronskog novca. Više o tome naredne nedelje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *