Vreme je za nešto novo

Pogledaj sve kategorije

2018 - Jan - 21

Jedan od osnovnih problema modernog digitalnog doba je kako se izboriti sa narastajućom količinom podataka, pogotovo multimedijalnih fajlova koji mogu da zauzmu poprilično veliki prostor na lokalnom uređaju ili u “klaudu” (eng. cloud storage). Uostalom, verujem da se svako od čitalaca barem jednom u životu našao u situaciji kada ne može da instalira dodatne aplikacije ili snimi fotografije na telefon usled nedostatka prostora.

U ranim danima interneta, dok su još brzine protoka bile izuzetno male, problem je rešen uvođenjem kompresovanih fajlova, od kojih je JPG format verovatno najpoznatiji. Grubo rečeno, ideja je da se podaci koji se ponavljaju zapisuju u jednostavnijem obliku kako bi rezultujuća datoteka bila što manja. Na primer, recimo da na slici imamo 100 crvenih tačaka u nizu. Umesto upisivanja svih, u kompresovanoj formi zapisuje se samo jedna i beleži “puta 100”. Mehanizam je, naravno, mnogo kompleksniji, tako da je žrtvovanjem kvaliteta slike i aproksimacijom boja moguće postići još bolje rezultate kompresije. Radi se, međutim, o tehnologiji staroj više od dve decenije, pa je krajnje vreme za modernija rešenja, pogotovo zbog toga što slike i jednostavni video klipovi više odavno nisu jedini multimedijalni sadržaji na internetu.

Mnoge kompanije rade na novim tipovima komprimovanih fajlova – takvim da zadovolje potrebu za viskom rezolucijom i kvalitetom sadržaja, uz istovremeno minimalne zahteve za prostorom u memoriji. Epl je prošle godine predstavio novi format pomoću koga je na njihove telefone i tablet uređaje moguće snimiti dvostruko više fotografija i video snimaka bez značajnog gubitka na kvalitetu. To je, međutim, samo jedna od inicijativa u ovom pravcu. Organizacija “alijansa za otvorene medije”, u koju su, između ostalih, uključeni Majkrosoft, Gugl, Mozila, Amazon i Netfliks, razvija sopstveni kompresovani format koji bi trebalo da bude još efikasniji i značajno pomogne popularizaciju 4K video snimaka na internetu.

Realnost je da verovatno imamo početak još jednog “rata” za uspostavljanje novih standarda i primata u oblasti kreiranja i distribucije sadržaja na internetu. Radi se o industriji koja već godinama konstantno raste i o tržištu koje je jedno od najprofitabilnijih u eri povezanih uređaja i elektronskih servisa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *