Lanac ravnopravnih

Pogledaj sve kategorije

2018 - Jan - 14

Sećate li se priče od prošle nedelje? Rekao sam tada da je internet nastao na principima ravnopravnosti i slobode. Tehnološki, to je omogućeno time što internet ni na koji način ne zavisi od jednog centra ili organizacije. Radi se o globalnoj mreži umreženih nezavisnih mreža, pa isključenje bilo kog dela, bez obzira na njegovu veličinu ili lokaciju, ne utiče značajno na funkcionisanje ostatka interneta. Do sada se ovaj koncept nebrojeno puta u praksi pokazao kao uspešno rešenje za sve infrastrukturne probleme.

Postavlja se pitanje da li je sličan princip moguće primeniti i na druge oblasti i aktivnosti. Potvrdan odgovor smo dobili pre nekoliko godina, kada se pojavio bitkoin kao prva šire prihvaćena kripto-valuta. O bitkoinu sam tokom prethodnih godina pisao nekoliko puta, ali sam, kao i većina autora, propustio da više pažnje posvetim mehanizmu koji omogućuje njegovo funkcionisanje nezavisno od centralnih institucija. U poslednje vreme je ovaj sistem, takozvani „blokčejn“ (eng. block chain – lanac blokova), dospeo u žižu javnosti kao rešenje za mnoge probleme digitalnog društva.

Pojednostavljeno rečeno, blokčejn čine deljeni spisak svih transakcija koje su se odigrale u nekom sistemu i prateći mehanizmi njegove zaštite i kriptovanja. Pošto je deljen, poseduju ga svi učesnici, tako da je uticaj pojedinačnih centara anuliran, a prevare značajno otežane. U slučaju bitkoina, to znači da ne postoji banka koja kaže koliki je trenutni iznos na vašem računu, već se on prilikom svake kupovine ponovo preračunava u odnosu na kompletnu istoriju vaših transakcija.

Verujem da ćemo u bliskoj budućnosti blokčejn tehnologiju videti u sve brojnijim primenama. Jedna od onih o kojima se intenzivno govori je nabavka, distribucija i dostava robe, uključujući i takozvane pametne ugovore kojima ću više pažnje posvetiti u nekom od narednih članaka. U svakom slučaju, „blokčejn“ će biti jedna od ključnih reči 2018. godine. Na koji način će i koliko brzo on promeniti klasične modele poslovanja ostaje da se vidi, a ja ću se truditi da vas o svim inovacijama na vreme informišem.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *