Doba velikih

Pogledaj sve kategorije

2018 - Jan - 07

Pre nešto manje od dve decenije, kada je internet postao opšteprihvaćen i prestao da bude rezervisan samo za naučne institucije i tehnološke entuzijaste, pojavila se potreba da „obični“ korisnici pronađu najkvalitetnije lokacije sa relevantnim informacijama. Tako su nastali portali, sajtovi koji su, pored vesti i onlajn alata, nudili i listu korisnih veb adresa. U međuvremenu se slika interneta značajno promenila, do te mere da postoje i oni koji smatraju da to nije dobro za globalnu računarsku mrežu i osnovne principe na kojima je ona nastala.

Naime, portali su izgubili svoju prvobitnu namenu, a Gugl je postao sinonim za sam internet i osnovno polazište za svako otisnuće u sajber svet. Preciznije, Gugl kao pretraživač ili neki od brojnih servisa koji su u vlasništvu ove kompanije (Jutjub, Džimejl, Gugl Drajv i drugi). Masovna popularizacija društvenih mreža uvela je Fejsbuk u priču kao drugog velikog igrača i praktično najveći portal sa koga se prilazi ostalim sajtovima na vebu. Statistike govore da bezmalo tri četvrtine poseta najvećim veb sajtovima dolazi direktno sa Gugla ili Fejsbuka, što drastično menja odnose snaga. Naime, svi ostali sajtovi, uključujući i najveće medijske portale, na taj način zavise od ova dva giganta. Pri tome se broj internet lokacija u poslednjih sedam godina uvećao sa oko 250 miliona na gotovo dve milijarde. U istom periodu, od 2010. do danas, broj internet korisnika se duplirao i sada iznosi oko 3 milijarde i osamsto miliona ljudi. Većina njih svakodnevno koristi Guglove servise i Fejsbuk. Ako se tome priključi i Amazon čiji promet višestruko prevazilazi zbir svih ostalih onlajn prodavnica, ispada da internet nije više toliko nezavisan i slobodan od uticaja velikih kompanija, istih onih koje su pokrenuli mladi inovativni ljudi kao svojevrsni bunt protiv tradicionalnog korporativnog sveta.

Neosporan je kvalitet servisa koje nude Gugl, Fejsbuk, Amazon i slični veliki igrači, ali se postavlja pitanje koliko njihov ogromni uticaj sprečava pojavu novih koncepcija i rešenja. Postoje ideje kako da se internet vrati osnovnoj viziji njegovih tvoraca i ponovo postane mreža ravnopravnih i nezavisnih članova koji jednako doprinose sadržajima. O tome ću detaljnije pisati neki drugi put.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *