Pričajmo sa kompjuterima

Pogledaj sve kategorije

2017 - Dec - 23

Čini mi se da smo zagazili u veoma zanimljivo razdoblje ljudske istorije. Naime, moderna IT rešenja postala su deo svakodnevice većeg dela čovečanstva i značajan pokretač gotovo svake ljudske aktivnosti. Tempo razvoja novih rešenja dodatno je ubrzan, pa se svako unapređenje smatra normalnim i očekivanim, bez obzira što posmatrano van okvira opštih trendova predstavlja svojevrsno čudo. Više nas uopšte ne iznenađuju vesti o automobilima bez vozača, pametnim predmetima iz svakodnevice ili digitalnim valutama koje ne kontroliše ni jedna centralna institucija.

Zbog toga mnogi smatraju prirodnim trend koji će zasigurno obeležiti godinu pred nama – potpuno nove načine za komunikaciju sa računarima. Već sada nije neuobičajeno da neko „razgovara“ sa telefonom ili kompjuterom. Važan deo proučavanja veštačke inteligencije upravo se bavi ovom oblašću. Prepoznavanje izraza lica i pokreta takođe bi moglo da doživi masovniju primenu, a na pomolu su i druge metode, poput upravljanja korisničkim okruženjem snagom misli. Već neko vreme postoje pokušaji da se kreira digitalna olovka koja bi u potpunosti i dostojno mogla da zameni klasično pisanje po papiru, uz svu udobnost i preciznost na koju smo navikli. Čini mi se da nismo tako daleko od momenta kada će deca, umesto preteških rančeva prepunih knjiga i sveski, u školu nositi neku vrstu tablet računara i elektronske olovke. Da li će  se to desiti u 2018., ostaje da vidimo. Sigurno je, međutim, da ćemo videti mnogo konkretniju primenu 3D štampe i njen uticaj na brojne grane industrije. Uostalom, nove verzije operativnih sistema već sada uključuju programe za 3D modelovanje i štampu, što je samo uvertira u ono što nas čeka.

Želeo bih da ovaj mali prednovogodišnji serijal o trendovima za narednu godinu završim osvrtom na našu zemlju. Mnoga moderna rešenja o kojima pišem deluju daleko od Srbije, ali je činjenica da svake godine sve manje zaostajemo za razvijenim svetom. U nekim oblastima, poput primene SMS servisa, čak i prednjačimo. Značajnu ulogu u tome imaju sve brojniji centri za razvoj softvera u kojima nastaju rešenja koja se koriste u najvećim svetskim kompanijama. Sve to je razlog više da i u novoj godini nastavimo da ulažemo u domaću pamet i znanje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *