Foto finiš

Pogledaj sve kategorije

2013 - Jul - 27

Kada se poslednji put desilo da vam zatreba foto kamera a da se nije našla pri ruci? Pretpostavljam da se, kao ni ja, teško možete prisetiti takve situacije. Jednostavno, potpuno smo naviknuti i oslonjeni na foto aparate ugrađene u mobilne telefone, dok oni, sa svoje strane, svakom generacijom bivaju sve napredniji i upotrebljiviji. Broj megapiksela u boljim modelima približio se onima na namenskim foto aparatima, optika, premda daleko od idelane, postaje sve bolja, dok softverske komponente za automatsko poboljšanje slike poseduju zavidne sposobnosti.

E sad, problem je što takvo stanje stvari utiče na druge oblasti. Pošto je kamera u telefonu uvek pri ruci, korisnici polako odustaju od toga da uvek i svuda sa sobom nose namenske foto aparate. U većini slučajeva, za potrebe deljenja fotografija na društvenim mrežama i slične namene, telefon je dovoljan. Pošto ih ljudi ređe koriste, sve je manja potreba za zamenom i kupovinom novih modela namenskih kamera, što uveliko osećaju proizvođači foto opreme. Nedavni izveštaji govore da bi prodaja kamera u 2013. mogla da opadne najmanje za četvrtinu u odnosu na prošlu godinu, a neke procene nude pesimističke prognoze o smanjenju tržišta za čak 30 procenata.

Srećom, najviše je ugrožena kategorija takozvanih kompaktnih kamera, dok za naprednije i profesionalne modele još uvek ne postoji alternativa. Ipak, to ne umanjuje značaj promene koja se dešava. O ovome sve češće govore i sami proizvođači koji pokušavaju da nađu rešenje za novonastalu situaciju. Jedna od mogućih opcija je njihovo aktivnije uključivanje u svet mobilnih tehnologija, odnosno partnerstvo sa proizvođačima hardvera za pametne telefone i razvoj još naprednijih „mobilnih“ foto aparata. Smatram da bi ovakve inicijative bile na višestruku korist i zadovoljstvo, uključujući i nas korisnike koji bismo dobili još upotrebljivije foto aprate u telefonima.

Zanimljivost: Samo u prvom kvartalu ove godine prodato je 210 miliona pametnih telefona sa naprednim foto kamerama.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *