Mališani u naletu

Pogledaj sve kategorije

2013 - Aug - 04

Još prošle godine napisao sam na ovim stranama da će, tada tek najavljeni, 7-inčni tableti postati veliki hit i da bi mogli da osvoje naklonost publike, pre svega zbog svoje mobilnosti i praktičnosti. Osnova upotrebna vrednost ovih minijaturnih računara je u mogućnosti čitanja elektronskih knjiga, brzoj komunikaciji na bilo kom mestu i uživanju u multimediji. Ako uzmemo u obzir potrebe prosečnog korisnika, onda to i nije tako malo. Ukratko, umesto za velikim računarom na radnom stolu, značajan procenat svakodnevnih aktivnosti moguće je obaviti na tabletu koji staje u svaku torbu, pa čak i malo veći džep.

Dubina džepa, doduše ona figurativna, i jeste značajan faktor pri odluci o kupovini nekog uređaja. Još jedna prednost malih tableta je relativno niska cena, tako da će i publika sa ograničenim budžetom za sebe pronaći odgovarajući model. Još i više, čak i vodeći proizvođači svakom novom generacijom snižavaju cene svojih uređaja. Istraživanja tržišta pokazuju da je u drugom kvartalu ove godine čak 68 procenata svih prodatih tableta pripadalo grupi onih sa dijagonalom ekrana manjom od 9 inča. Iste analize govore o padu prodaje Eplovih Ajped tableta za 14% u odnosu na prethodnu godinu, premda se još uvek dobro drže na vodećem mestu sa 43 odsto udela u tržištu. Ostatak čine sve brojniji Android tableti, a tu su i Vindouz RT modeli koji polako stiču popularnost.

Poenta je da tableti više nisu egzotična kategorija novih uređaja namenjenih entuzijastima, već ono što u svetu zovu „mejnstrim“, odnosno aparati namenjeni svima. Korisnici su otkrili gotovo sve načine na koje oni mogu biti korisni u svakodnevnom radu i zabavi. Sa svoje strane, proizvođači rade na usavršavanju tehničkih karakteristika, uključujući i dizajn, tako da će svačiji ukus i potrebe biti zadovoljeni.

Zanimljivost: Prema jednom istraživanju, čak 35% korisnika tablet uređaja priznaje da ih često koristi u toaletu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *