Kućni računar budućnosti

Pogledaj sve kategorije

2013 - Aug - 11

Nije tajna da je klasičnim stonim računarima na kakve smo navikli uveliko „odzvonilo“ i da se već neko vreme povlače pred prenosnim laptop kompjuterima. U prethodnih nekoliko godina sve ozbiljnija konkurencija su i pametni telefoni i tablet uređaji, pa se mnogi s pravom pitaju da li je prošlo doba kućnih računara koje članovi porodice zajednički koriste.

Moglo bi se desiti da baš i nije. Nekoliko vodećih proizvođača nedavno je predstavilo veoma zanimljive, praktične i upotrebljive modele koje pojedini stručnjaci nazivaju „tejbltop PC“ (eng. „tabletop“). Drugi vole da koriste jednostavniji i očigledniji naziv „megatablet“. Radi se o nekoj vrsti hibrida između „sve u jednom“ stonog računara (oni kod kojih su sve hardverske komponente smeštene iza ekrana) i velikog tablet uređaja. Veličinu celog aparata određuje dijagonala ekrana, a one su u rangu 20 i više inča. Naravno, displej je po pravilu osetljiv na dodir, sa svim pogodnostima koje on pruža. Proizvođači još uvek traže idealnu formu, tako da imamo nekoliko različitih pristupa sa odvojivim tastaturama, nožicama za oslanjanje, posebnim dodacima za povezivanje perifernih uređaja i sličnim rešenjima.

Poenta je da ovakav računar, najčešće poprilično jaka “mašina” sa zavidnom brzinom procesora i količinom memorije, poseduje i bateriju tako da može da se po potrebi premešta po kući i koristi gde god je potrebno. Imao sam nedavno priliku da probam jedan model iz ove kategorije i mogu vam reći da sam ostao prijatno iznenađen. Čak i u fotelji, kada se drži u krilu, računar nije preterano težak, a veliki ekran obezbeđuje mnogo udobniji rad od malog tableta. Kada se položi na ravnu površinu, megatablet postaje prava elektronska tabla za društvene igrice, a opet, na stolu i sa eksternom tastaturom i mišem, dobijate potpuno funkcionalan PC računar.

Zanimljivost: Od momenta dostupnosti do trenutka kada je 10% populacije počelo da je koristi, električnoj energiji bilo je potrebno 30 godina, računarima oko 8, a tabletima manje od 3 godine.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *