Podaci koji vrede više

Pogledaj sve kategorije

2013 - Aug - 18

Osnovno pravilo u poslovanju je da morate neprekidno da se razvijate, rastete i inovirate. U IT industriji ovaj postulat važi više nego u bilo kojoj drugoj oblasti, delom i zbog brzine kojom se menja i napreduje tehnologija. Zbog toga ne čudi što najveći igrači, koliko god delovali ustoličeno na svojim pozicijama, konstantno uvode novine i traže nove načine za proširenje biznisa.

Tako je nedavno i Fejsbuk najavio novu funkcionalnost mobilnog plaćanja korišćenjem naloga na ovoj najvećoj društvenoj mreži. Jednostavno, kao što danas možete jednim klikom da se prijavite na mnogim portalima bez unosa ličnih podataka i lozinke – povezivanjem sa vašim nalogom na Fejsbuku – tako ćete u doglednoj budućnosti moći da plaćate pomoću svog telefona i podataka koje poseduje društvena mreža. Isprva su mnogi pomislili da Fejsbuk ovim potezom postaje konkurencija Pejpalu i drugim sličnim servisima, ali se ispostavilo da ne žele da idu toliko daleko. Umesto toga, trebalo bi da Fejsbuk samo poseduje informacije o vašem omiljenom načinu za plaćanje i da ih prosleđuje prilikom kupovine.

Zbog čega je onda, ako već nemaju direktnu korist, ovaj potez važan za rukovodstvo Fejsbuka? Pa zbog „robe“ koju u stvari prodaju i od koje žive. Pogađate, to su korisnici, odnosno podaci o njima (vama, svima nama). Te podatke oni nude oglašivačima kako bi mogli precizno da odrede kada i kome treba da se prikažu reklame u vidu banera. Oglas, koliko god bio dobro zamišljen, ne vredi mnogo ako ga ne vidi odgovarajuća publika. Zbog toga je internet marketing toliko značajan, jer možete veoma precizno da odredite godište, pol, geografsku lokaciju i lične afinitete posetilaca. Navike, ukus i želje kada je u pitanju kupovina verovatno su najvredniji podaci te vrste, a Fejsbuk bi do njih novom inicijativom mogao da dođe lako i brzo. Kada tome dodamo socijalnu komponentu preporuka i deljenja sa prijateljima, eto dodatnog rasta o kome sam govorio na početku.

Zanimljivost: Istraživanja pokazuju da je najsnažniji motiv za kupovinu nekog proizvoda preporuka prijatelja.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *