Čistija industrija

Pogledaj sve kategorije

2013 - Aug - 25

Obično se na industriju informacionih tehnologija gleda kao na „čistu“ u smislu uticaja na čovekovu okolinu, budući da oprema koja se koristi ne ostavlja utisak robusnosti kao u nekim drugim oblastima, a svi uređaji pojedinačno konzumiraju relativno malu količinu električne energije. Na žalost, to baš i nije u potpunosti tačno. Na primer, malo je poznato da je prema emisiji ugljen dioksida IT veoma blizu međunarodnog avio transporta, toliko omrznutog među borcima za zaštitu planete. Tačno je, doduše, da se radi o svega nekoliko procenata ukupnog zagađenja i da neke druge privredne grane neuporedivo više zagađuju životnu sredinu, ali ostaje činjenica da brojevi rastu vrtoglavom brzinom.

Na primer, rezultati pojedinih istraživanja i analiza govore da bi emisija ugljen dioksida izazvana velikim data centrima, ako razvoj bude nastavljen trenutnim tempom, mogla da se utrostruči do 2020. godine. Takođe, ispostavilo se da najveći uticaj nema sama oprema, farme servera smeštenih u kontejnere sa po nekoliko hiljada jedinica, već sistemi za hlađenje. Kako raste broj servera i kako se uvećava njihova snaga, tako se povećava i potreba za efikasnim rashlađivanjem. Zbog toga se sve više data centara seli u područja sa hladnom klimom gde sama priroda značajno pomaže, a u kampanju su se uključile i vlade pojedinih država, poput Islanda.

Nema zbora o tome da su sistemi koji održavaju IT i internet infrastrukturu neophodni i da donose značajne pogodnosti modernom društvu. Važno je, međutim, da postoji i razvija se svest svih koji rade u IT industriji, pa sve do poslednjeg korisnika elektronskih uređaja, o tome da je neophodno obratiti pažnju i na negativne posledice razvoja tehnologije. Veliki mogu da obezbede efikasnije funkcionisanje hardverskih sistema i alternativne izvore energije, a sve što treba da urade oni najmanji je da, na primer, isključe punjač iz utičnice kada ga ne koriste. I to je dovoljno.

Zanimljivost: Istraživanja pokazuju da oko 85% ispitanih poslenika IT sektora nije svesno negativnog uticaja koji njihova industrija ima na našu planetu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *